Skip to main content


A kiemelkedő minőségű magyar élelmiszerek versenyképesek Oroszországban - összegezte moszkvai látogatása első napjának tapasztalatait kedden Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A tárcavezető Európa egyik legfontosabb élelmiszeripari kiállítására, a moszkvai Prodexpóra látogatott el és tárgyalt orosz partnerével is.

 

Fazekas Sándor nagyon fontosnak nevezte a magyar-orosz kapcsolatokat és rendkívül eredményesnek ítélte az együttműködést a legkülönbözőbb területeken. Kiemelte az élelmiszerexportot. Mint mondta: a 2010-ben elért 230 millió euró értékű magyar beszállítás önmagáért beszél. A magyar import eközben minimális volt. A 2011-es végleges mérleg még nem készült el, de körülbelül tíz százalékos exportnövekedésre lehet számítani.

A vidékfejlesztési miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz piac megbízhatóan fizet, de rendkívül igényes, és alapos az élelmiszerellenőrzés. Magyarország ezért Oroszországba az úgynevezett "prémium termékeket", a kiemelkedő minőségű élelmiszereket tudja beszállítani, még a nagyon komoly versenyhelyzetben is. Mennyiségben is versenyképesek vagyunk.

"A magyar élelmiszernek a megbecsültsége, presztízse azért megvan és ez olyan lehetőség, amivel nekünk élni kell" - összegezte tapasztalatait Fazekas Sándor.

A nagyszabású, február 17-ig nyitva tartó moszkvai élelmiszeripari kiállításon a 2200 cég között tizenhárom magyar is bemutatkozik. Közöttük van több neves borház és borgazdaság, de a libamájat forgalmazó Merian Foods és Fit-Food Kft is.

"Mivel több száz magyar cég szállít Oroszországba, ezért fontos, hogy mindig magas szinten jelen legyünk. Ez része annak az aktív agrárdiplomáciának, amit itt is folytatunk. Az egész világ sorban áll Moszkvában az agrárminisztériumnál, a külügyminisztériumnál, az államfőnél, a miniszterelnöknél. Ha mi ebben a sorban átengedjük a helyünket valakinek, akkor ott más fog állni. Ez a magyar agrárdiplomácia előtti feladat. Ott kell lenni, megbeszélni, elhárítani az adminisztratív akadályokat. Aki komoly tárgyalófél, azt komolyan veszik itt is" - hangsúlyozta a vidékfejlesztési miniszter, akit moszkvai tárgyalásaira elkísért Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár is.

Fazekas Sándor kedden Szolovjov Alekszandrral, az orosz agrárminiszter első helyettesével folytatott megbeszélést, amelyen részt vett Alekszej Szaurin, az orosz állat-és növény-egészségügyi felügyelet (Roszszelhoznadzor) vezető-helyettese is.

A miniszter elmondta, hogy bár még folynak a tárgyalások, megnyílik majd a lehetőség a magyar juh-és kecskehús Oroszországba való beszállítására. Magyarországon ez az ágazat nehéz helyzetben van, exportpiacokra van szüksége. Különböző állategészségügyi élelmezésbiztonsági előírásokat kell még áttekinteni, de orosz részről is nagyon biztatónak látják a lehetőségeket.

Ugyancsak fontos a magyar-orosz mezőgazdasági együttműködésben az állattenyésztés. A minisztérium arra törekszik hogy összehozza a partnereket. Ennek az eredményességét mutatja, hogy évről-évre tíz-húsz százalékkal növekszik a magyar-orosz kereskedelem volumene - mondta Fazekas Sándor.

Az orosz partnerekkel folytatott tárgyaláson jó néhány területen, például a vízgazdálkodási, a víztisztítási és az öntözési technológiák átadásában láttak lehetőséget az együttműködésre. A vetőmagágazat mellett további lehetőség van a facsemeték exportjára. Az orosz piacra elsősorban dísznövények érkeznek. A kertészet, kertépítés, illetve az erdőtelepítés területén a magyar szaktudás is érvényesíthető Oroszországban.

Fazekas Sándor úgy látja, hogy az önellátást célzó, nagyszabású orosz mezőgazdaság-fejlesztési programba a magyar agráripar és a magyar kutatás-fejlesztés is be tud kapcsolódni. A betakarítás, raktározás, tárolás, és szállítás és szárítás korszerűsítéséhez a bevált magyar technológiák értékesítésére van lehetőség. A mostani moszkvai kiállításon is jelen lévő élelmiszeripari berendezésekkel - csemege kukorica-, paradicsom,- és paprikafeldolgozó, vagy akár a tejipari gépsorokkal is - versenyképesek a magyar gyártók.

Egy korábbi megállapodást a gyakorlatba átültetve a magyar és orosz agráregyetemek közötti együttműködésben is új lehetőségek nyílnak. Tíz-tíz egyetemista továbbképzését készíti elő a minisztérium a Gödöllői Szent István Egyetemen és a moszkvai Tyimirjazev Agráregyetemen - mondta a magyar vidékfejlesztési miniszter.

Fazekas Sándor végül bejelentette, hogy meghívta partnerét, Jelena Szkrinnyik orosz agrárminisztert, akit a tervek szerint egy orosz üzletemberekből álló küldöttség kísér majd el Magyarországra.

(MTI)

(Forrás:termelőtől.hu és www.kormany.hu)

TOP 5