Skip to main content

A kép csak illusztráció(Szerkesztő megjegyzése: a Levegő Munkacsoport híre több, mint aggasztó. Az „európai vízi életközösségeinek 40 százalékánál várható káros hatások megjelenése” olyan adat az alábbi cikk szerint, mely azt jelenti, hogy Európa mezőgazdasági földjei, vizei, biodiverzitása jelentősen elpusztul a közeljövőben. Hogy ez elkerülhető legyen, azonnali cselekvésre van szükség.)

Egy nemzetközi felmérés szerint az európai vizek növényvédőszer-szennyezettsége jelentős mértékben növekedhet a következő évtizedekben. A tanulmány megerősíti az Európai Bizottság elképzeléseinek fontosságát a mezőgazdaság környezetbarátabbá tételéről.

A világ népességének a század közepére várhatóan két milliárd fővel való növekedése a vízfelhasználás és az élelmiszerigény, valamint az agroüzemanyagok keresletének fenntarthatatlan mértékű növekedését okozza.

Az Európai Bizottság a mezőgazdaság fenntarthatóbbá tételét célzó, 2014-ben bevezetendő terveit a gazdálkodók széles körének ellenállása fogadta.

Matthias Liess, a környezettudományi kutatásokkal foglalkozó Helmholtz központ (Helmholtz Centre for Environmental Research, UFZ) ökotoxikológusa szerint a legtöbb ember alulértékeli a növényvédő szerek vízminőségre gyakorolt hatását.

A szennyezés várható mértékének előrejelzése során a kutatók igyekeztek konzervatív forgatókönyvet követni. A vizek védelme érdekében a kutatók az ökológiai gazdálkodás terjesztését, illetve növényvédő szeres kezelések esetén védősávok kialakítását javasolják a felszíni vizek mellett.

A kutatás szerint az előző két évtizedben elsősorban a Közép- és Dél-Európában növekedett meg a vizek szennyezettsége. A jövőben várhatóan a jelenleg az agrokemikáliákkal jelenleg kevéssé érintett északi területeken növekszik majd a leggyorsabban a szennyezettség. A kutatók feltételezései szerint a felmelegedéssel Skandináviában és a Baltikumban egyre több rovarirtót kell majd felhasználni a kártevők ellen. A fokozódó permetszer-felhasználás a biodiverzitás csökkenését okozza. A felmérés szerint európai vízi életközösségeinek 40 százalékánál várható káros hatások megjelenése.

Az Európai Bizottság is azt javasolta, hogy a Közös Agrárpolitika kialakítása ösztönözze a gazdálkodókat a vetésforgó és a védősávok alkalmazására. Ezek a lépések segítséget nyújtanának az agrokemikáliák felhasználásának csökkentéséhez.

A kutatási eredmények alapján készített cikk az UFZ honlapján érhető el (német nyelven).

Az eredeti cikk itt érhető el.

(Forrás: Levegő Munkacsoport és EurActive)

(Szerkesztő megjegyzése: Hogy miért fontos földjeink és vizeink, biodiverzitásunk megőrzése, azt nem kell külön ecsetelni. Azonban hogy minden részletében érthető legyen, miért is kell vizeinket, az élet forrását megőrizni, mi is az a felelőtlen vízgazdálkodás, jól példázza a következő film. Jelenleg jó minőségű és iható a csapvizünk, hangzik el a Minden Tudás Egyeteme Beszélgetés a víz és a társadalom kapcsolatáról c. kerekasztal beszélgetésében. Ennek így is kellene maradnia, nem? http://mindentudas.hu/kerekasztalok/item/2666-besz%C3%A9lget%C3%A9s-a-v%C3%ADz-%C3%A9s-a-t%C3%A1rsadalom-kapcsolat%C3%A1r%C3%B3l.html)

TOP 5