Skip to main content

 

Sikeresen vizsgázott Nagy-Britanniában a világ első "önműködő termőföldje", amelyen kizárólag gépek végzik a munkát, a vetéstől egészen a betakarításig.

A shropshire-i Harper Adams Egyetem és a Yorkshire székhelyű Precision Decisions nevű mezőgazdasági vállalkozás együttműködésével megvalósult projektet részben a brit kormány szárnyai alá tartozó Innovate UK finanszírozta - írja az MTI.

hirdetés

A Hands Free Hectare elnevezésű kezdeményezés célja az volt, hogy kizárólag önműködő járművek és drónok - pilóta nélküli repülők - használatával vessenek be, gondozzanak és végezzék el a betakarítást egy termőföldön.

Ezzel a módszerrel 4,5 tonnányi tavaszi árpánk lett betakarításkor, ami valamivel kevesebb az előzetesen becsült 5 tonnánál. Mindez ugyanakkor jól bizonyítja, hogy egy egész termesztési ciklus lebonyolítható anélkül, hogy az embernek közvetlenül ki kelljen mennie a földre dolgozni"

- mondta az Innovate UK egyik szóvivője, hozzátéve, hogy a világelső projektben közreműködő csapat most egy téli növénnyel készül megismételni a tesztet.

A munkálatokat egy sor különböző gép végezte. Egy könnyűsúlyú traktor felelt a permetezésért és a talaj kezeléséért. A betakarítást egy aratógép végezte. A termőföldről drónok készítettek légifelvételeket, talajszinten pedig egy apró jármű videózott és gyűjtötte be a mintákat.

Egy mezőgazdasági szakember a beérkezett adatok alapján döntötte el, hogy hol és milyen vegyszereket kell alkalmazni, valamint, hogy mikor kell megkezdeni a betakarítást.

A szakemberek azért dolgoztak apró gépekkel, hogy ne tegyenek kárt a talajban, növeljék a pontosságot és óvják a növények egészségét.

Az Innovate UK szerint a módszer révén a gazdák a jövőben apró, önműködő járművek és egyéb gépek egész flottáját üzemeltethetik a földjeinek.

A projekt összköltsége valamivel kevesebb mint 268 ezer dollárt (71 millió forint) volt.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5