Skip to main content

 

Ronda és fájdalmas betegség a fekély és a gyomorrák, amit több mint egy évszázadon át teljesen félreismert a tudomány.

Aztán jött az ausztrál orvospáros, Barry Marshall és Robin Warren, akik megtalálták a betegség okát és a gyógymódját. Észrevették, hogy a Helicobacter plyori képes rendkívüli mértékben elszaporodni, és ez okozza a gyomorbajt.

A bizonyításhoz emberen kellett elvégezni a kísérleteket, mert a H. pylori csak főemlősöket fertőz, és egyetlen etikus lehetőség kínálkozott: Marshallnak önmagát kellett megfertőzni. Miután kiderült, hogy egy baktérium felelős a gyomorhurutért, nem kell sokat keresgélni a gyógymódot, hiszen pont erre jó az antibiotikum.

A felfedezés 2005-ben orvosi Nobel-díjat ért.

A gyomorfekélyről a 19. században még azt tartották az orvosok, hogy csak a stressz okozza, és többnyire pihenni küldték a pácienseket - írja a Discover magazin.

A század végére kifejlesztették a sebészeti kezelését, gyakorlatilag kivágták a gyomor fekélyes részeit. Amikor megjelentek a röntgenek, de még csak a nagyvárosokban voltak elérhetők, az üzletemberekben kimutatott fekélyekkel ismét csak azt látták bizonyítottnak, hogy a stresszes életmód az oka mindennek.

Marshall és Warren 1981-ben kezdett el a gyomorproblémákkal foglalkozni. Warren patológusként arra figyelt fel, hogy a gyomorrákos páciensekben mind megtalálható H. pylori. Pontosabban szólva a baktéréium ezekben az emberekben sokkal nagyobb mennyiségben volt jelen, mint a többi emberben, a H. plyori ugyanis az emberiség 100 százalékában megtalálható, de nem mindenkinek a szervezetében szaporodik el túlzott mértékben.

Persze a Nobel-díj nem jött könnyen. Volt egy 100 fős klinikai teszt 1982-ben, ám az nehezen hozott eredményt, a laboratóriumban eleinte semmit sem tudtak kimutatni. Akkoriban úgy hitték, hogy ami két nap alatt nem válik láthatóvá a baktériumtenyészetben, az nem is létezik. Ha letelt az idő, egyszerűen kidobták a mintákat. Kiderült, hogy a  H. pylori igen lassan növekszik. Amikor végre hagytak neki időt, máris kimutatták a páciensektől vett minták nagy részében.

Ekkor kezdődött a gigászi küzdelmük a kollégákkal és a gyógyszeriparral, amely akkoriban évente több milliárd dollárt kaszált a fekélybizniszen. Milliók éltek savlekötő tablettákon, ami végül is megmentette a páciensek életét, de a  H. plyori nem tűnt el a szervezetükből, így amint abbahagyták a tabletta szedését, kiújult minden tünet. A gasztroenterológusok erősen kételkedtek a H. pylori fekélyt okozó képességében és a kutatás eredményeiben, a szaklapok visszadobták tanulmányukat.

EZ VEZETETT AHHOZ, HOGY MARSHALL EGY BAKTÉRIUMOKKAL TELI LÖTTYEL MEGFERTŐZTE MAGÁT, ÉS MEGVÁRTA, HOGY KIFEJLŐDJÖN A SZERVEZETÉBEN A GYOMORHURUT.

Végül az ausztrál orvosok az Egyesült Államokban értek el áttörést, ahol Marshall kísérlete hatalmas szenzációt keltett a médiában, és az amerikai egészségügyi hatóság is rámozdult a témára, felgyorsította az új kezelési módszerek terjedését, és az 1990-es évek elejétől már fertőzésként kezelték a gyomorhurutot. 

Forrás - Nyitókép: Barry Marshall és Robin Warren, forrás: Jonas Ekstromer

TOP 5