Skip to main content

leggazdagabb családok 

A gazdagok társadalmi megítélése elég széles skálán mozog. Akár negatív, akár pozitív véleményt mondani azonban bárkiről sokkal könnyebb, mint mondjuk összetett pénzügyi kérdések elemzésével bajlódni, vagy bonyolult gazdasági folyamatokat napi szinten nyomon követni, majd azok megfelelő alkalmazásával sikeressé válni.

Szeretjük őket, vagy sem, a gazdagok az esetek túlnyomó többségében valami olyan tudásnak a birtokosai, vagy olyan képességekkel vannak felvértezve, amelyek révén ki tudnak emelkedni a nagy átlagból.

hirdetés

Cikkünkben az Investopedia segítségével bemutatjuk a világ tíz leggazdagabb családját, amelyek nagyon komoly vagyonnal rendelkeznek. Napjaink celebritásaitól eltérően ők általában nem kedvelik a reflektorfényt, sőt kifejezetten kerülik azt. Nem csoda hát, ha elég sok az ismeretlen név közöttük.

1. A Walton család (Walmart)

Becsült vagyon: 190,5 milliárd dollár

A családtagok által birtokolt Walmart áruházlánc egy hatalmas konglomerátum, amelyet Sam Walton alapított még 1962-ben Arkansas államban. Napjainkban a világ legnagyobb vállalatának számít tavalyi 514,4 milliárd dolláros árbevételével, és világszerte mintegy 12 ezer, az Egyesült Államokban csaknem 5400 áruházat üzemeltet.

2. A Mars család (Mars)

Becsült vagyon: 126,5 milliárd dollárA szintén amerikai Mars cég az édesipar Walmartja: egy többgenerációs családi vállalkozás, amely mindenütt jelen van, olcsó és népszerű. Noha az M&M's márka ma már ismertebb, mint az eredeti márkanév, a Mars. Az alapító, Frank Mars unokái, a családi hierarchia élén álló Jacqueline és John Mars fejenként 23,9 milliárd dolláros vagyon felett rendelkeznek, amivel a Forbes listáján a 33. helyet foglalják el. A céget azonban ma már nem ők, hanem a gyermekeik vezetik, akik immár a negyedik generációt képviselik a családi vállalkozásban.

3. A Koch fivérek (Koch's Industries)

Becsült vagyon: 124,5 milliárd dollár

Ugyancsak az Egyesült Államokat képviseli Charles és David Koch, akik az édesapjuk által alapított olajtársaságnak köszönhetik szinte felmérhetetlen gazdagságukat. A fivérek fejenként mintegy 50,5 milliárd dolláros vagyont birtokolnak, aminek alapján a Forbes a 11. helyre rangsorolja őket a világ legvagyonosabbjai között.

4. Az Al Szaúd, vagyis a szaúd-arábiai királyi család

Becsült vagyon: 100 milliárd dollár

A szaúdi királyi család története csaknem egy évszázadra tekint vissza, a Szaúd-ház gazdagsága az idők során gyorsan gyarapodott. Szoros kapcsolat fűzi őket a Saudi Aramcóhoz, a hatalmas olajcéghez, a világ legnyereségesebb vállalatához, amely a királyi família vagyonnövekedésének biztos forrása. Mindazonáltal nehéz megbecsülni a család pontos vagyonát, ugyanis körülbelül 15 ezer közelebbi vagy távolabbi hozzátartozóról van szó, akik közül sokan saját üzleti vállalkozást irányítanak.

5. A Wertheimer család (Chanel)

Becsült nettó vagyon: 57,6 milliárd dollár

A Chanel francia luxusdivatház az örökéletű kis fekete ruhájáról, a No.5 parfümről és a tavaly év elején meghalt, a céget hosszú időn keresztül irányító excentrikus Karl Lagerfeld divattervezőről ismert szerte a világban. A Wertheimer fivérek, Alain és Gerhard napjainkban a társaság résztulajdonosai, miután nagyapjuk és az alapító Gabrielle Coco Chanel annak idején megosztották egymás között a divatbirodalom tulajdonjogát.

6. A Dumas család (Hermés)

Becsült vagyon: 53,1 milliárd dollár

A francia divatház egyedi nyakkendőinek, sáljainak, parfümjeinek és a Kelly and Birkin márkájú kézitáskáinak köszönhetően lett világszerte ismert. Az alapító Thierry Hermés még a 19. században eredetileg lovagló öltözékeket tervezett arisztokrata megrendelői számára. Azóta jócskán kibővült a cég tevékenységi köre, és napjainkban számos hírességet öltöztet, köztük a kosárlabdázó LeBron Jamest. Sokat hoz a konyhára a tradíciót és az új technológiát ötvöző Hermés Apple Watches széria is, amelynek darabjait 1300 és 2000 dollár közötti áron kínálják. A vállalat irányítását a Dumas testvérpár megosztotta egymás között: Alex az elnök-vezérigazgató, Pierre-Alexis pedig a művészeti igazgató.

7. A Van Damme, a De Spoelberch és a De Mevius család (Anheuser-Busch InBev)

Becsült vagyon: 52,9 milliárd dollár

Ennél a három belga sörgyáros famíliánál biztosan érvényesülnek a tradíciók, hiszen történetük több mint 500 éves múltra tekint vissza. A Van Damme-ok 1987-ben csatlakoztak a másik két család hatalmas söripari vállalkozásához, ekkor a Piedboeuf és az Artois egyesülésével létrejött az InterBrew cég. Az Anheuser-Busch InBev egy multinacionális sörfőző vállalat, amelynek központja a belgiumi Leuvenben található. A világ legnagyobb sörgyártó cégének, piaci részesedése közel harminc százalék. A következő három nagyvállalat összeolvadásával jött létre: Interbrew (Belgium), AmBev (Brazília) és Anheuser-Busch (USA).

Tizenhat főbb márkája már önmagában több mint egymilliárd dolláros éves forgalmat hoz. Ezek közé tartozik több Magyarországon is ismert brand, köztük a Stella Artois, a Budweiser, a Corona, a Beck's, a Hoegaarden vagy a Leffe. Ezenkívül pedig több mint 200 további, kisebb márkával rendelkeznek.

8. A Boehringer és a Von Baumbach család (Boehringer Ingelheim)

Becsült vagyon: 51,9 milliárd dollár

A Boehringer Ingelheim egy több mint 130 évvel ezelőtt alapított német gyógyszeripari társaság. A két család több generáció után a mai napig őrzi irányító szerepét a cég felett. 1885-ben id. Albert Boehringer 28 alkalmazottal hozta létre az első Boehringer Ingelheim gyárat. A gyár eleinte a gyógyszer- és az élelmiszeriparban használt borkősavkészítéssel foglalkozott. Később Albert Boehringer felfedezte, hogy egy baktérium segítségével ipari mennyiségben tud tejsavat előállítani, ezzel a biotechnológiai tömeggyártás úttörőjévé váltak.

A múlt század ötvenes éveinek végén a Boehringer Ingelheim több korszerű gyógyszert is forgalomba hozott, amelyek megalapozták a vállalat későbbi kutatási programjait és sikereit. A Boehringer Ingelheim az egyik legsikeresebb külföldi céggé vált az USA-ban és Japánban. Új szövetségeket hoztak létre olyan, a gyógyszeriparban vezető cégekkel, mint a Genentech, az Abbott Laboratories, a Glaxo Wellcome, a Pfizer és az Eli Lilly. 

9. Mukesh and Anil Ambani (Reliance Industries)

Becsült nettó vagyon: 50,4 milliárd dollár

A Reliance Industries egy hatalmas indiai ipari konszern, amelynek neve mégis sokak számára teljesen ismeretlenül cseng. A testvérpár, Mukesh és Anil Ambani időközben meghalt édesapja alapította a vállalatot 1957-ben. Mukesh a világ 13. leggazdagabb emberének számít a Forbes rangsora alapján. A cég tevékenységi köre rendkívül szerteágazó; Mukesh felügyeli a finomítói, a petrolkémiai, az olaj és gáz, valamint a textilipari érdekeltségeket, míg fivére, Anil irányítja a távközlési, a vagyonkezelői, a szórakoztatóipari és az energiaipari üzletágakat.

10. A Cargill és a MacMillan család (Cargill)

Becsült nettó vagyon: 42,9 milliárd dollár

Immár a két család tagjainak hatodik generációja irányítja a Cargillt, amely az egyik legnagyobb olyan tőzsdei cég az Egyesült Államokban, amelyet egy szűk részvényesi kör irányít. Az alapanyaggyártásban érdekelt óriásvállalatot Iowa államban hozták létre, több mint másfél évszázaddal ezelőtt. Az iparban, a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban és a szolgáltatások területén egyaránt érdekelt társaság központja Minneapolisban működik.

A Cargill 1995 óta egyébként Magyarországon is jelen van, ekkor kisebbségi részesedést szerzett az Agrograin Kereskedelmi Rt.-ben. Rövid időn belül megjelent a takarmányozási üzletágban is, majd 2011-ben elkészült állateledelgyára Karcagon.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: David Koch feleségével, Juliával, FORRÁS: GETTY IMAGES/DIA DIPASUPIL

TOP 5