Skip to main content

fekete párduc támadás Florida 

Augusztus végén egy férfi 150 dollárt, azaz közel 45 ezer forintot fizetett azért, hogy egy floridai állatkereskedésben megsimogasson egy fekete párducot.

Az állat azonban szinte azonnal rátámadt, amikor a ketrecbe lépett: kettéhasította a jobb fülét és leszakított egy darabot a fejbőréből. A tudósok szerint nincs olyan forgatókönyv, amely szerint a nagymacskával való, bármilyen kontaktus száz százalékosan biztonságos lehetne.

hirdetés

Nem tudja legyőzni a ragadozó ösztöneit

A támadás markánsan emlékezteti a társadalmat arra, hogy a nagymacskák veszélyesek az emberekre. Még akkor is, ha a valóság és a média által közvetített kép nem mindig összeegyeztethető. A közösségi oldalakon ugyanis számos nagymacska tulajdonos tett szert óriási népszerűségre azzal, hogy

OLYAN VIDEÓKAT TETT KÖZZÉ, AHOL EMBEREK JÁTSZANAK FELNŐTT TIGRISEKKEL ÉS OROSZLÁNOKKAL.

Ez a tudósok szerint azonban hamis benyomást kelt azzal kapcsolatban, hogy ezek a találkozások biztonságosak.

Ezeknek az állatoknak az agyát szó szerint úgy tervezte a természet, hogy ragadozóként viselkedjenek 

– mondta Imogene Cancellare, a National Geogpraphic Explorer természetvédelmi biológusa, aki a hópárducokat tanulmányozza. – Nincs olyan forgatókönyv, amely szerint a nagymacskával való, bármilyen kontaktus száz százalékosan biztonságos lehetne, még akkor sem, ha az állatot az ember nevelte.

Hozzátette: ezek a lények genetikailag még midig vadak, és a tulajdonosaikhoz csak annyiban kötődnek, hogy tőlük várják a táplálékot. Szakmai véleménye szerint a nap végén, semmit nem tehetünk azért, hogy egy tigris, oroszlán vagy párduc annyira megszeressen minket, hogy legyőzze a ragadozó ösztöneit.

A párductámadás miatt a férfi elveszítheti a fülét

A floridai párductámadás ezeknek az iskolapéldája: Dwight Turner csak az állatgondozó biztatására merte megsimogatni a fekete párducot néhány fotó kedvéért, de végül rosszul végződött az eset. A helyi beszámolók szerint a férfi azóta két műtéten esett át és összesen huszonkettő tűzőkapcsot kapott a fejébe.

AZ ESETET KIVIZSGÁLÓ FLORIDAI HAL- ÉS VADVÉDELMI BIZOTTSÁG (FWC) JELENTÉSE SZERINT TOVÁBBRA IS FENNÁLL ANNAK A VESZÉLYE, HOGY ELVESZÍTI A JOBB FÜLÉT.

Turner emiatt pert kíván indítani az állat tulajdonosa ellen, aki állatkereskedőként az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma engedélyével rendelkezik, és a párducot jogszerűen birtokolja.

A floridai törvények azonban tiltják, hogy a látogatók közeli kapcsolatba kerüljenek egy 12 kilogrammnál nagyobb súlyú nagymacskával.

A SZÖVETSÉGI ELŐÍRÁSOK AZT IS KIMONDJÁK, HOGY AKADÁLYOKAT KELL BIZTOSÍTANI A 12 HETES VAGY ANNÁL IDŐSEBB NAGYMACSKÁK ÉS A NYILVÁNOSSÁG KÖZÉ.

A rendőrségi jelentés szerint a tulajdonos azonban

„lehetővé tette a nyilvánosság egyik tagjának a teljes kapcsolatfelvételt egy rendkívül veszélyes, teljesen megtermett fekete párduccal", ráadásul „a fogságban tartott vadakat nem biztonságos körülmények között gondozta".

A férfi december 2-án áll bíróság elé és akár másfél évig terjedő börtönbüntetéssel, illetve 1500 dolláros, közel félmillió forintos bírsággal sújthatják.

A közösségi média fantáziavilága nehezíti a tisztán látást

Az ehhez hasonló, veszélyes találkozások azonban szinte mindennaposak néhány országban, különösen Délkelet-Ázsiában, ahol rengeteg tulajdonos posztolja tele a közösségi oldalait félrevezető képekkel és videókkal.

Van ez a Dzsungel könyve-szerű romantikus elképzelés az állatokkal való kommunikációban

– mutatott rá Siobhan Speira, az ontariói Queen's Egyetem környezettudományi doktorandusz hallgatója, aki az elmúlt három évben a közösségi média hatását kutatta az emberek vadállatokról alkotott felfogásával kapcsolatban.

Az olyan népszerű, egzotikus állatok tulajdonosai, mint Kody Antle, Kevin „az oroszlánsuttogó" Richardson vagy a mexikói Fekete Jaguar Fehér Tigris Eduardo Serio milliós követőtábort szereztek csupán azzal, hogy rendszeresen közzétesznek videókat a nagymacskáikkal való kapcsolatukról.

EZEK A BEJEGYZÉSEK AZONBAN EGYFAJTA „MESESZERŰ KÉPET ADNAK", AMELY NEM FEDI PONTOSAN A VALÓSÁGOT, ÁM ARRA ÖSZTÖNÖZHET VALAKIT, HOGY LEUTÁNOZZA ŐKET.

Ez a szakemberek szerint teljesen természetellenes.

Az emberek hajlandóak pénzt kiadni azért, hogy közel legyenek ezekhez az állatsuttogókhoz, mint ahogy sokan vágynak arra is, hogy olyanná váljanak, mint például Jane Goodall

– magyarázta Speiran, megjegyezve, hogy az állatok iránti csodálat valószínűleg minden állatbarát számára univerzális érzés.

A közösségi média kreált világa azonban megnehezíti az átlagember számára, hogy különbséget tegyen az egzotikus vadon élő állatokat tartó, tenyésztő és értékesítő személy, valamint egy olyan természetvédő, mint Jane Goodall között, aki a megmentésükért dolgozik.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5