Skip to main content

Kína mélyszegénység legyőzése 

Hatalmas eredményt könyvelhetett el Kína: a kormányzat bejelentette, hogy az ország utolsó kilenc, hivatalosan elszegényedettnek tartott térsége is lekerült az ország szegénységi listájáról.

Ezzel Peking, legalábbis papíron és statisztikai alapon, pontot tett egy hosszú folyamat végére.

hirdetés

Kínában az utolsó kilenc (az ország délnyugati, Kujcsou tartományához tartozó), elszegényedettnek minősített térsége is lekerült az ország szegénységi listájáról,

VAGYIS KÍNA LÉNYEGÉBEN GYŐZELMET HIRDETETT AZ ABSZOLÚT SZEGÉNYSÉGGEL SZEMBENI HARCBAN– írja az RT.com.

Az abszolút szegénység azt jelenti, hogy valaki a statisztikailag meghatározott létminimum alatt él, illetve nem tudja megteremteni a saját létfenntartásához szükséges feltételeket. Ezzel szemben a relatív szegénység a társadalom többségéhez viszonyított, nem kizárólagosan anyagi értelemben használható szegénységi állapotot jelöl.

A Kínai Kommunista Párt 2012-ben tűzte ki azt a célt, hogy 2020 végére felszámolja a szegénységet az országban. Hozzá kell tenni, a szegénység felszámolásának értékelése minden esetben függ attól, egy ország hol húzza meg a szegénységi küszöböt.

KÍNÁBAN A (2010-BEN MEGÁLLAPÍTOTT) HIVATALOS SZEGÉNYSÉGI KÜSZÖB ÉVI 2300 JÜANOS JÖVEDELEMNÉL HÚZÓDIK, AMI VALAMIVEL KEVESEBB, MINT NAPI 1 AMERIKAI DOLLÁR, AZAZ MINTEGY 300 FORINT.

Noha a nyugati standardok szerint ez rendkívül alacsony, a teljes kép mégis azt mutatja, hogy Kína még így is hatalmas munkát végzett a kérdésben az elmúlt években.

2013-BAN PÉLDÁUL MÉG MINDEN HARMADIK KÍNAI RÉGIÓT „SZEGÉNYSÉGTŐL SÚJTOTTNAK" KÖNYVELTEK EL.

Ez azt jelenti, hogy akkor az országban összesen 832, súlyos szegénységtől szenvedő térség volt – ami több mint 80 millió embert érintett. Ráadásul mindössze kilenc nagyvárosi térség volt (beleértve Peking és Sanghaj vonzáskörzetét), melyekhez nem tartoztak hivatalosan szegénynek minősített régiók.

A kínai Statisztikai Hivatal adatai szerint

AZ ELMÚLT HÉT ÉV SORÁN MINDEN ÉVBEN ÁTLAGOSAN 10 MILLIÓ KÍNAI EMELKEDETT KI A SZEGÉNYSÉGBŐL.

2012 végén az abszolút szegénységben élő lakosok száma 98,99 millió volt, ami 2019 második felére lecsökkent 5,51 millióra. Ugyanezen időszakban a szegénynek minősített térségek száma 832-ről 52-re csökkent.

A hosszú távú folyamat hátterében jelentős részben a gyors városiasodás áll. Miként az Origo korábban megírta, 2018-ban több mint 13 millió városi munkahely jött létre, ám ez magával hozta a városi (relatív) szegénységet is – a magas ingatlanárak és megélhetési költségek miatt.

Mindazonáltal így is lenyűgöző volt a kínai lakosság átlagos életszínvonalának javulása.

2018-BAN UGYANIS A SZABADON ELKÖLTHETŐ JÖVEDELEM ÁTLAGOSAN 14.617 JÜAN (KB. 600 EZER FORINT) VOLT, AMI NEGYVENSZERES NÖVEKEDÉS VOLT AZ 1949-ES SZINTHEZ KÉPEST.

2013 és 2018 között emellett a vidéken élő szegények száma 82,39 millió fővel csökkent.

Ezzel párhuzamosan az is jelentős eredmény volt, hogy Kínában 2018-ra elérték, hogy a falvak 99,2 százalékában állt rendelkezésre valamilyen vezetéken biztosított távközlési szolgáltatás, 88,1 százalékában volt kábeltévé, valamint 81,9 százalékban volt szélessávú internet-hozzáférés.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5