Skip to main content

alsónadrág kutatás talaj minősége Svájc 

Ezernyi hobbikutató ássa el alsónadrágját a kertjében tudományos célból Svájcban, hogy a Zürichi Egyetem és az Agroscope kutatóintézet országszerte vizsgálja a talaj minőségét.

Több billió élőlény található a talajban. Minél sokszínűbb a gombák, baktériumok és más organizmusok világa, annál egészségesebb a talaj. Az apró élőlények ugyanis felfalják a növényi maradványokat, majd az ezekben megtalálható tápanyagokat ismét elérhetővé teszik a környezetük számára.

hirdetés

Ugyanez érvényes az elásott pamut alsónadrágokra is: minél gyorsabban bomlanak le a nadrágok, annál több állatka él a talajban - legalábbis erre számítanak az úgynevezett Citizen Science Projekt kutatói.

Az ország különböző részeiből származó emberek jelentkeztek a kísérletre. Több ezer önkéntes fog a következő napokban postán megkapni két sztenderdizált fehér, biopamut alsónadrágot.

Ezeket április végén kell földjükön, legelőjükön és ágyásaikban elásniuk.

Az egyik nadrágot egy, a másikat két hónap után veszik elő a földből. A ruhadarabokat digitálisan értékelik, hogy megállapítsák a bomlás mértékét.

A projekt egyik fő célja, hogy a talajban lévő univerzum létére és a táplálék előállításában játszott szerepére felhívja a figyelmet - mondta a kutatásban részt vevő Marcel van der Heijden ökológus.

Az értékes forrásokat ugyanis az erózió, a túlzott építkezés, a szintetikus trágyák fokozott használata és a növényvédő szerek világszerte veszélyeztetik.

A projektben 500 gazda és 500 hobbikertész ad mintát földjéből. Ezeket a mintákat a kutatók laborban elemzik, hogy meghatározzák a mikrobiális összetételt.

Céljuk, hogy átfogó képet kapjanak a svájci talaj minőségéről.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Lisa Fotios fotója a Pexels oldaláról

TOP 5