Skip to main content

Az ételmaradékok újrahasznosításával nem csak környezetünk jár jól, hanem mi, magunk is spórolunk. Ha a maradékot kidobjuk, az szemétként a környezet terheli, azonban ha mindent elfogyasztunk, nem kell új ételre költenünk. Mindez egyszerűnek tűnik, mint az egyszeregy, az élet ugyanakkor sokszor felülírhatja az elképzeléseinket.

Még a legalaposabb tervezéssel sem lehet megakadályozni, hogy ételmaradékok keletkezzenek. Egy-két hétköznapi, minden hűtőszekrényben vagy kamrában megtalálható alapanyag hozzáadásával és néhány ügyes ötlettel a maradékokból ízletes és változatos fogásokat varázsolhatunk. A lenti lista csak egy része a konyhai ételmaradékok újrahasznosításának a lehetőségéről, még több receptet és ötletet az ételmaradékok hasznosítására itt találnak!

Burgonya-, tészta- és rizsmaradékok

● A legkézenfekvőbb rakott egytálételeket és salátákat készíteni a megmaradt burgonyából, tésztából és rizsből, de levesekben, sőt desszertekben is hasznosíthatjuk őket.

● Ha főtt krumpli vagy krumplipüré marad meg, és van némi (apróra összevágott) sülthús-maradék is, keverjük össze az egészet, adjunk hozzá egy felvert tojást, és süssük meg sütőben.

● Próbáljuk ki a burgonyás puffancsot. Nyomkodjuk szét a maradék főtt krumplit, keverjük össze egy tojással, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá fokhagymát, petrezselyemzöldet
és egy fej apróra vágott hagymát, formáljunk belőle pogácsákat, panírozzuk be, és olajban süssük ki őket.

● Készítsünk a maradékból krumplilevest. Törjük át a burgonyát, adjunk hozzá húsalaplevet, és ízesítsük tejszínnel, zöldfűszerekkel vagy sonkakockákkal.

● A rakott ételnek pompás ízt ad a tetejére szórt parmezán sajt. Mi vel azon ban a parmezán nagyon száraz, könnyen megég. Ezen úgy segíthetünk, hogy előzőleg egy kis tej jel keverjük össze, vagy a sajttal együtt vajdarabkákat is szórunk az ételre.

● Készítsünk sonkás metéltet az előző napról megmaradt tésztából. Pirítsuk meg a sonkát hagymakockákon, keverjük össze a tésztával, és öntsünk rá két felvert, sóval, borssal és zöldfűszerekkel ízesített tojást. Amint a tojás öszszeáll, tálalhatjuk az ételt.

● Könnyű, nyári tésztasalátához tegyünk a tésztára konzerv tonhalat a levével együtt és 1-2 evőkanál kapribogyót vagy apróra összevágott savanyú uborkát. Ízesítsük ecettel, olívaolajjal, sóval és borssal.

● A tésztasaláták különösen finomak, ha sokáig hagyjuk őket állni, hogy összeérjenek az ízek. Ugyanez vonatkozik a burgonya- és a rizssalátákra is.

● Készítsünk egytálételt a maradék rizsből. Tojást, sonkát vagy darált húst, hagymát és zöldségeket adjunk hozzá. Keleties ízt kap, ha a főtt rizst szezámolajon megpirítjuk, és szójaszósszal ízesítjük.

● A maradék rizsből desszertet is készíthetünk. Keverjük össze konzerv koktélgyümölccsel, tegyük hőálló tálba, verjünk kemény habot három tojásfehérjéből, kanalazzuk rá a rizsre, és süssük meg a desszertet a sütőben.

● Rizses palacsintához keverjük össze a rizsmaradékot liszttel, tejjel és tojással, és süssünk belőle palacsintákat. Töltsük meg fahéjas cukorral vagy lekvárral.

Zöldségek másképpen

● Rakott zöldség készítéséhez rakjuk le egy tűzálló tálba a zöldség- és burgonya- vagy tésztamaradékot, és öntsünk rá tejszínt vagy besamelmártást. Szórjunk a tetejére reszelt sajtot, és süssük meg a sütőben.

● Krémlevest is készíthetünk a megmaradt zöldségköretből. Forrósítsuk fel a zöldséget egy kevés alaplében, pürésítsük, és keverjünk hozzá annyi tejet, hogy krémes állagú legyen. Olvasszunk meg 1/2 evőkanálnyi vajat, keverjük a zöldséghez, és ízesítsük.

Variációk száraz kenyérre

● A szikkadt zsemlét beáztatva remekül fel lehet használni vagdalt készítéséhez. Még finomabb, ha húslevesbe áztatjuk be a zsemlét.

● Ha a zsemle vagy a kenyér még nem túl száraz, készíthetünk belőle levesbe vagy salátába való kenyérkockát. A kockára vágott kenyeret pirítsuk meg serpenyőben egy kevés zsiradékon. Különösen finom ízt ad a kenyérkockáknak, ha velük együtt hagymát, fokhagymát, diót vagy parmezán sajtot pirítunk.

● Nyáron nagy sikert arat a kenyérsaláta. Vágjunk száraz fehérkenyér-szeleteket falatnyi darabokra, és keverjük össze őket apróra vágott paradicsommal és hagymával. Az ízesítéshez ecetet, olívaolajat, sót, borsot és zöldfűszereket használjunk. Hagyjuk egy ideig állni.

Egyéb maradékok

● A maradék sült csirkét vagy pulykamellet napokkal később balzsamecetes vinaigrette-tel ízesített zöldsalátával újra feltálalhatjuk. Gazdagíthatjuk dióval, fenyőmaggal, mazsolával vagy aszalt vörös áfonyával.

● Göngyöljünk a maradék palacsintákba 1-1 szelet sonkát és sajtot, és rakjuk le őket tűzálló tálba. Öntsünk rá tejszínnel elkevert tojást, szórjuk meg reszelt sajttal, és süssük meg sütőben.

● A maradék megfőzött gabonamagok jó szolgálatot tesznek levesbetétként, de olajos magvak társaságában zöldsalátához keverve is nagyon finomak.

● Sohasem szabad újra felmelegíteni a maradék kagylót és rákot. Az ilyen maradékot dobjuk ki.

Forrás

kép csak illusztráció

 

TOP 5