Skip to main content

 

Egykor Hasfelmetsző Jack, az elhíresült sorozatgyilkos tartotta rémületben a londoni Whitechapel városrész akkori nyomornegyedét, az elmúlt hetekben pedig egy bizarr jelenség, a környék szennyvízhálózatában kialakult gigantikus zsírtrutymó borzolta a kedélyeket.

Úgy tűnik azonban, az illetékesek hamarosan úrrá lesznek a nem mindennapi problémán.

hirdetés

A 130 tonnás zsírhegy kialakulásáért vélhetően leginkább az emberi nemtörődömség felelős. Olajok, főzésből megmaradt zsiradékok, nedves törlőkendők, higiéniai termékek és azok csomagolása – csak néhány azok közül a tipikus összetevők közül, amelyek megtalálhatók a londoni szennyvízhálózatot eltömítő, kolosszális zsírdugóban. Ezek döntően azért kerültek oda, mert az emberek a WC-n húzták le, ahelyett, hogy a szemétbe, illetve szelektív gyűjtőkbe dobták volna azokat.

Szerencsére azonban úgy tűnik, a zsírhegy uralma a végéhez közeledik.

Biodízel és kiállítási tárgy lehet belőle

A szeptember elején indult felszámolási munkák hamarosan véget érnek. A szakemberek speciális, nagy nyomású mosótömlőkkel és befújókkal szedik darabjaira a hálózatban a 250 méteres zsírhegyet. 

A faggyúsodó lerakódásokkal gyűlik meg a leginkább a bajukmíg a zsírhegyből előbukkanó pelenkák, bébi holmik, női higiéniai termékek olyan üzembe kerülnek, amely a szemét elégetése során keletkező hőből, illetve gázokból energiát állít elő. A zsírszörny harmada pedig várhatóan biodízelként végzi. A gigantikus képződmény egy része speciális feldolgozási eljárásokon megy át, amelynek során összetevőkre bontják azt, és a kiválasztás során keletkező olajból biodízel készül.

Az előállítható, 10 000 liternyi mennyiség, London 350 darab, ikonikus emeletes buszának egy napra elegendő bio-üzemanyagot jelent.

Egyes elképzelések szerint, a zsírhegy egy kisebb darabját – szintén különleges kémiai eljárásoknak alávetve – kiállítási tárgyként kellene elhelyezni. Ennek célja pedagógiai lehet. A kiállítási tárggyal felhívhatnák a lakosság figyelmét arra, hogy ne tekintsék öblítős vécéjüket csillagkapunak, esetleg fekete lyuknak, amibe bármit beledobálhatnak.

Komoly munkát adott

A szennyvízhálózat és a vezetékek megtisztítása a zsírhegytől komoly munkát adott a karbantartóknak. Az eltávolított faggyút ugyanis további eljárásoknak kell alávetni azelőtt, mielőtt szemétre kerülhetnek.

Az ilyen zsírhegyek a legnagyobb ellenségeink, és ezeket minden alkalommal teljesen fel kell számolni. De ha már létrejönnek, a biodízellé alakításuk még mindig a legjobb megoldás mindenkinek" 

– mondja Alex Saunders, a környék csatornahálózatának karbantartásáért felelős vezető.

A mostani zsírhegy az eddigi legnagyobb példányok közé tartozik. 2013-ban egy közel 20 méteres darab okozott problémát London egy másik városrészében, de Dublinban is heteken át tartott, mire kipucolták egy ottani zsírszörny fészkét. Ott ugyanis a felszíni forgalom miatt csak rövid időközök álltak rendelkezésre a munkára.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - Nyitókép: Már 2014-ben is meggyűlt a londoni szennyvízhálózat-karbantartók baja egy zsírképződménnyel, Forrás: AFP/Adrian Dennis

TOP 5