Skip to main content

20 font 

Megsemmisíthetik a bevont 20 fontos bankjegyek nagyrészét a későbbiekben, ha sikeresen lebonyolították azok cseréjét a most forgalomba került új, polimer változatukra.

BBC úgy tudja, hogy komposztálni fogják a régi fizetőeszközöket, ha már eljárt felettük az idő.

hirdetés

Új 20 fontos bankjegy került a héten a készpénzforgalomba az Egyesült Királyságban, melynek egyik célja, hogy az ország valaha volt legbiztonságosabb bankjegyeként, a mostani, Adam Smith portréjával díszített változat helyébe lépjen. Az új bankó bevezetéséről az Origo ebben a cikkben írt. 

Most kiderült az is, mi vár a bankjegy mintegy 2 milliárd, összesen tehát 40 milliárd fontnyi címletértéket képviselő régi példányára akkor, amikor a brit jegybank kivonja azokat a forgalomból: komposztálják azokat, és a mezőgazdaságban hasznosulnak talajjavító anyagok összetevőjeként.

"Ez egy elképesztően nagy és összetett folyamat, amely ugyanakkor nem a nyilvánosság előtt zajlik" - jegyezte meg Mark Saunders, a G4S képviselője, amely a brit bankjegyek kétharmadának kezeléséért felel.

A 2007 óta forgalomban lévő változatok bevonása hónapokat vesz igénybe. Legfontosabb eleme az, hogy amikor a pénzintézetekbe bekerül egy Adam Smith-es 20 fontos, akkor azt már nem adják ki újra, hanem helyette a William Turner angol festőt ábrázoló új változat kerül vissza a forgalomba.

A folyamat azonban mindenképpen időigényes, hiszen meg kell várni, amíg a kiskereskedelem pénztárgépeiből is kifogynak a kivonásra szánt bankjegyek.

A 2 milliárd 20 fontos cseréje a legnagyobb bankjegycsere az Egyesült Királyság történetében.

A brit jegybank több alkalommal is megnyugtatta a közvéleményt: senkinek nem kell attól tartania, hogy a mostani 20 fontosaival egyik pillanatról a másikra, nem tud majd fizetni az üzletekben.

Pontos visszavonási határidő még nincs, legkorábban 2021-ben közölheti a központi bank azt az időpontot, amikortól számítva is még legkevesebb 6 hónapig törvényes fizetőeszköz lesz a mostani 20 fontos.

Ennek bevezetésekor egyébként a korábbi, Edward Elgart ábrázoló 20 fontos kifutására még éveket adtak, az Adam Smith-változat megjelenését követően három évig volt törvényes fizetőeszköz. A mostani bankjegycsere ugyanakkor várhatóan összességében ennél rövidebb idő alatt zajlik le.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5