Skip to main content

 

Ennél elképesztőbb ötletet keveset hallani. Kérdés, beváltja-e a hozzá fűzött reményeket.

Tisztítják és sűrítik a bélgázt az argentin kormány mezőgazdasági kutatóintézetének kísérleti farmján. A metánnal gázüzemű kocsit lehet hajtani. Az állatoknak nem fáj az INTA szerint.

hirdetés

A szerves hulladék igazi aranybánya: Magyarországon állattartó telepekről származó trágyát és az élelmiszeripar rothadó hulladékát hasznosítja az ország legnagyobb biogázüzeme Szarvason. Argentínában most azzal kísérleteznek, hogy a mezőgazdaság klímaváltozási szempontjából legkockázatosabb szennyezését, a metángázt hasznosítsák. Körülbelül egymilliárd tehén él a Földön, az állomány nagyjából 500 millió köbméter metán termel naponta, mert előgyomrukban megerjed a növényi táplálék, miközben metán, szén-dioxid és hidrogén keletkezik. A metánnal az a fő probléma, hogy huszonnégyszer inkább üvegházhatású, mint a szén-dioxid.

Mi a megoldás? Az argentin kormány mezőgazdasági kutatóintézete, az INTA szerint egy speciális hátizsák, amelybe fel lehet fogni a környezeti szempontból káros, de energetikailag értékes gázt. Az INTA kutatói egy kanült helyeznek el a tehén emésztőrendszerében, pontosabban a bendőjében, majd a gázokat egy csövön az állat hátára helyezett könnyű, felfújható zsákba vezetik.

A zsákban naponta összesen 1200 liter különféle bélgáz gyűli össze. Ebből a laboratóriumban 250-300 liter (0,25-0,3 köbméter) metánt tudnak kinyerni – írja az inspiráló üzleti ötleteket gyűjtő híroldal, a Springwise. A sűrített gázt tartályokban tárolják.. „Ennyi gázzal egy száz literes hűtőgépet lehet működtetni úgy, hogy 2-7 Celsius-fok között maradjon benne a hőmérséklet” – magyarázta Ricardo Bualo, az INTA egyik munkatársa. A biogázt gázüzemű autókban is fel lehet használni.

A rendszert sikerrel próbálták ki – közölte az INTA, visszaigazolva, hogy nagy léptékben is be lehetne vezetni. Az állatok jólléte miatt aggódókat megnyugtatva az intézet arról ír, hogy a kanül behelyezése előtt az állatokat érzéstelenítették, valamint a hátizsák sem nyom többet fél kilónál.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5