Skip to main content

 

A miocén földtörténeti korszakban tíz fokkal volt melegebb az átlaghőmérséklet, az óceánok vízszintje nagyjából 15 méterrel volt magasabban. Ez azt jelenti, hogy jóval magasabban volt, mint ma New York, Tokió vagy akár Berlin.

Ez több mint 16 millió évvel ezelőtt volt, teljesen más világ volt. De a különbözőségek ellenére volt egy nagy hasonlóság, a levegőnek ugyanannyi volt a szén-dioxid tartalma, mint manapság. Egy új tanulmány ezzel a hasonlósággal foglalkozik.

hirdetés

A miocén kor 23 millió évvel ezelőtt kezdődött és nagyjából 5,3 millió évvel ezelőtt zárult le. A kornak nincsenek éles határai, mert nem történ drámai jellegű esemény, csak a korábbi oligocénben kezdődött lehűlés folytatódott.

Visszatérve a mához, az Antarktiszon annyi víz van jéggé fagyva, amelynek elolvadása 55 méterrel emelné meg a tengerszintet. Ami ott történik, az mindenkit érinthet, hiába nem élnek ott emberek, figyelmeztet Aradhna Tripati a UCLA’s Institute of the Environment and Sustainability kutatója.

Az Antarktiszon nagyon sok kutatás folyik, közte az a nagyszabású munka, amely hét ország legalább száz kutatóját fogja össze. Az Andrill nevű húszmillió dolláros kutatás már egy évtizede folyik, a kutatók mély lyukakat fúrnak az antarktiszi gleccserekbe és az óceántalajba, és innen próbálnak információkat szerezni a Föld korábbi éghajlatáról.

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a jégtakaró a legkisebb éghajlati változásokra is érzékeny, az üvegházhatást erősítő részecskék felszaporodása olvadáshoz vezet. A mostani kutatás az első, amely kimutatta, hogy nem csupán a felszínen, hanem az óriásgleccsereket is érintheti a felmelegedés.

A jégpáncél épsége kritikus, mert mint a pezsgősüveg dugója, úgy fedi le az alatta lévő gleccsereket. Ha elolvad, akkor felgyorsulhat az olvadás a mélyben is. A mostani kutatás jelentősége, hogy össze tudják hasonlítani a mostani olvadást a több millió évvel ezelőttivel. A nagy kérdés, hogy milyen gyorsan fog elolvadni a jégpáncél.

Az Andrill projekttel kiszámolják majd mikor érünk el ahhoz a ponthoz, ahonnan már nincs visszatérés. Ez fontos információ lehet a döntéshozóknak.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrása: pixabay

TOP 5