Skip to main content

Több mint kétszeresére lehetne növelni a csapadék mennyiségét a Szaharában nagy kiterjedésű napelem- és szélfarmok kiépítésével – állítják a kutatók, akik egy szimulációs modell segítségével vizsgálták meg, hogy milyen hatása lenne, ha a Föld legnagyobb sivatagjának egészét beborítanák szélturbinákkal és napelemekkel.

 

Számítottunk arra hogy több lesz az esőzés és a növényzet, ám amikor lefuttattuk a klímamodellünket és megláttuk az eredményeket, szó szerint ledöbbentünk

– idézi az MTI beszámolója Safa Motesharreit, a Marylandi Egyetem kutatóját.

Az Észak-Afrikában elterülő Szahara nagy része lakhatatlan. A sivatag déli peremén húzódó Száhel-övezet lakossága azonban rohamosan növekszik, noha ez a világ egyik legszegényebb régiója, amelyet ráadásul nem kímélnek az éghajlatváltozás pusztító hatásai. 

A legutóbbi, 2017-es aszály olyan élelmiszerválságot eredményezett, amelynek nyomán hat ország ötmillió lakója szorul rá élelmiszersegélyekre, az alultáplált gyerekeket pedig az éhenhalás veszélye fenyegeti. 

AZ ÚJ KUTATÁS SZERINT A LÉGMOZGÁSOK ÉS FELSZÍNI HŐMÉRSÉKLETEK MEGVÁLTOZTATÁSÁVAL AZONBAN A SZÉLTURBINÁK ÉS NAPELEMEK KÉPESEK NÖVELNI A RÉGIÓBAN A CSAPADÉK MENNYISÉGÉT. A MODELL SZERINT AZ ESŐZÉS SERKENTI A VEGETÁCIÓ NÖVEKEDÉSÉT, AMI MÉG TÖBB ESŐT EREDMÉNYEZ. ENNEK PEDIG JELENTŐS ÖKOLÓGIAI, KÖRNYEZETI ÉS TÁRSADALMI HATÁSAI LENNÉNEK.

Oli Brown, a Chatham House londoni agytröszt szakértője szerint azonban a régió egyes részeit sújtó szegénység és fegyveres konfliktusok megnehezítenék a nagy kiterjedésű napelem- és szélfarmok kiépítését, még ha azok kivitelezhetőek is lennének. 

Az ilyesfajta beruházások továbbá számos problémát vetnének fel az őslakosok földhöz való jogával és kitelepítésével kapcsolatban. "Úgy vélem, hogy a Szahara napelemekkel és szélfarmokkal való beépítése nagy valószínűséggel nem fog megvalósulni a közeljövőben" – mondta Brown, hozzátéve, hogy ugyanakkor fontos és hasznos dolog elgondolkodni különböző alternatív jövőkön és, hogy azoknak milyen szándékolatlan következményei lehetnek, legyenek azok akár negatívak, akár pozitívak.

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5