Skip to main content

Annak idején, amikor az amerikaiak betelepítették az ázsiai ezüst pontyot az egyik déli államba, még senki sem gondolta, hogy ebből mekkora környezeti kár keletkezhet. Mivel a hal eléggé igénytelen és igen szapora, hamar hódításba kezdett az USA vízrendszeriben, és kb. 20-30 év alatt a Mexikói-öböltől eljutott egészen Chicagóig. Nem ritka közöttük a húsz kilósra, vagy akár nagyobbra is megnövő példány, de említettek már kapitálisra, azaz akár ötven kilósra is felcseperedett halacskát.

A busa jelenléte a folyókban azonnal észlelhető, hiszen tömegével ugrál ki a vízből, ha motorcsónakkal haladnak el közöttük az egyszerűen „halászó” horgászok. Elég ugyanis csak egy-két merítő szákot kitenni a csónakból, a hal már bele is ugrik, ami igen szórakoztató a vállalkozó kedvű amerikaiaknak. Úgy is mondhatnánk, hogy a sportembereket szó szerint körbeugrálják az egyébként csak algát és moszatot evő vízi jószágok, ami meglehetős derültségek képes okozni a film szerint.

?rel=0" frameborder="0" width="560" height="315">

Mivel a hal tömegével fordul elő, nem ritka az állatokra a vízből való kiugrás közben nyíllal vadászó emberek látványa. Kérdés azonban, ha beletekintünk a videóba, hogy ki bánt kit, hisz egy-egy busa az embereknek is nekicsapódik, így érdemes lenne belegondolni abba, mire jó ez az egész.

Az ugráló jószágok egyébként már sok balesetet okoztak. Nagyobb sebességgel haladó vízi járművek, pl. jet-skizők komolyabb sérüléseket is elszenvedtek akkor, amikor végighaladtak a halerdőben, és egy-egy busa szó szerint letaglózta a gyanútlan vezetőt. A károkozás azonban nemcsak ebben áll.

A kínai ponty egy-egy folyóban igen komoly környezeti problémát okozott. Az Illinois vagy a Mississippi egyes szakaszain pl. teljesen kiszorította az őshonos fajokat, felborítva ezzel a természetes egyensúlyt. 

Ma sem lehet tudni, hogy a hal hogyan jutott fel északig, hisz útját állta több gát is, ennek ellenére a busa abszolút elterjedőben van. Tavaly már a Nagy Tavakat fenyegette, így Chicagóban hatóságilag megszüntették az ezüst ponty kereskedelmét, nehogy további területek hódítson el az őshonos fajoktól. Rossz nyelvek szerint egy kínai hagyomány áll a túlzott elszaporodottság hátterében, mivel a kínaiak, szem előtt tartva a tradíciókat, ha vásárolnak, két halat szoktak venni a piacon. Ebből csak az egyiket fogyasztják el, míg a másikat szabadon engedik.

Üzletemberek mindeközben lehetőséget láttak a busa Kínába történő exportálásában, így megszüntetendő, vagy legalábbis mérséklendő a környezeti károkat, elkezdték a halak kifogását, feldolgozását és szállítását az ázsiai országba. 

Ettől függetlenül a meggondolatlan betelepítés (újabb) örök emlékül szolgál a jelenkor és a jövő számára, mennyire óvatosnak kell lenni, ha be akarunk telepíteni (vagy egyszerűen csak behurcolunk) egy új fajt a régiek közé. 

(Minderről bővebben az oktatási segédlet biodiverzitás/Veszélyeztető tényezők részben lehet olvasni: http://www.utajovobe.eu/oktatasi-segedlet/biodiverzit%C3%A1s?showall=&;start=3 )

Béer

TOP 5