Skip to main content

Több mint 30 millió sáska lepte el az egyiptomi városokat az elmúlt héten. A felhőszerűen vonuló sáskák a hét csapásra emlékeztettek, azzal a különbséggel, hogy most valószínűleg nem okoznak nagy károkat a mezőgazdaságban.

Egyiptom a sáskarajok természetes vonulási útvonalába esik, de a rovarok különösen nagy számban érkeztek az idén, és a Vörös-tenger és Szaúd-Arábia felé hagyták el az országot a -hétvégén. A rajok mozgása kiszámíthatatlan: A hatóságok például nem számítottak arra, hogy a Szudán felől érkezett rovarok tömegesen elérik Kairót, ám ez vasárnap mégis bekövetkezett:

Az ország mezőgazdasági minisztere, Szalah Abdel Moamen ezzel a nyilatkozattal igyekezett megnyugtatni az aggódókat: "A vetést nem érte kár az invázió által érintett térségeket vizsgáló szakembereink szerint". Moamen ezt azzal magyarázta, hogy olyan, még nem kifejlett egyedekről van szó, amelyek még nem igényelnek növényi táplálékot.

A kormányzat cáfolta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) információját, amely szerint 11 ezer hektáron kellett rovarirtást végezni, hogy mentsék a termést. A FAO 2012 novemberében figyelmeztetett a várható invázióra, de a minisztérium akkor nem indított vizsgálatot.

A sivatagi sáska saját két grammos tömegével egyenlő mennyiségű táplálékot fogyaszt el egy nap alatt. Egy tonnányi sáska - amely egy rajnak csupán töredéke - annyi növényzetet fogyaszt el, mint 2500 ember. Egy átlagos raj 1200 négyzetkilométeren pusztítja el a növényzetet, és négyzetkilométerenként 40-80 millió példányból áll. További gond, hogy a trópusokon egész évben tart a rovarok párzási időszaka, tehát rendszeres irtással kell korlátozni a számukat.

Bibliai méretű sáskavészt 2003 és 2005 között szenvedtek el huszonnégy közel-keleti és észak-afrikai állam gazdálkodói. A rovarok összesen 130 ezer négyzetkilométeren tarolták le a növényzetet, Egyiptomban a farmok túlnyomó többsége áldozatul esett a 60-65 kilométer szélességben vonuló rajnak.

A Kivonulás könyve (az Exodus) szerint Mózes így gyakorolt nyomást az egyiptomi fáraóra a rovarokkal: "Mert ha nem akarod elbocsátani népemet, akkor én holnap sáskákat hozok a határodra. Úgy ellepik a föld színét, hogy látni sem lehet a földet, és megeszik a maradékot, amelyet a jégeső megkímélt, és így megmaradt nektek. Lerágnak minden fát, amely a mezőn nő. Sőt tele lesz velük a házad, összes szolgád háza és minden egyiptomi háza. Nem láttak ilyent a mai napig sem őseid, sem azoknak ősei, amióta ezen a földön laknak."

Forrás: http://www.origo.hu/idojaras/20130304-saskafelhok-leptek-el-egyiptomot-raj-rovar-invazio-het-csapas-kairo-video.html

Képp forrása: http://www.libyaherald.com/wp-content/uploads/2012/11/Locusts.jpg

TOP 5