Skip to main content

 

Ötödik egymást követő éve csökkent 2016-ban az illegális elefántvadászat Afrikában, az állomány mégis apad a fegyveres konfliktusok és az állatok természetes élőhelyének beszűkülése miatt - olvasható a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó ENSZ-egyezmény (CITES) jelentésében.

Emellett nem csökken a tiltott elefántcsont-kereskedelem sem, amely tavaly rekordot döntött csaknem 40 tonna lefoglalt elefántagyarral. Az elkobzott csempészáru mennyisége a legmagasabb volt a nemzetközi elefántcsont-kereskedelem 1989-es betiltása óta.

hirdetés

A vadorzás 2011-ben hágott a tetőpontjára, azóta folyamatosan csökkent, és 2016-ban a 2008 előtti szintre esett vissza - közölte John Scanlon, a CITES főtitkára. Az elefántok illegális leölése főleg Kelet-Afrikában csökkent, ahol Botswana rendelkezik a legnagyobb elefántpopulációval.

Namíbiában és a Dél-afrikai Köztársaságban még nőtt is az elefántok száma, Közép-Afrikában ugyanakkor egyáltalán nem esett vissza a vastagbőrűek lemészárlása - derül ki a CITES adataiból.

Afrikában 10 év alatt 110 ezerrel csökkent az elefántok száma, mintegy 415 ezren maradtak - idézi a CITES jelentése a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatait.

A vadorzás csökkenése mellett emelkedik a fegyveres konfliktusokban megölt elefántok száma, valamint az emberi tevékenység következtében egyre kisebb a természetes élőhely, ami szintén a populációk egyedszámának csökkenéséhez vezet.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: Christopher Wray, az FBI igazgatója, Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Chip Somodevilla

TOP 5