Skip to main content

 

Az illetékes norvég hatóság pénteken elutasította egy szélerőműtelep építési engedélyének kiadását, mert a térség Európa utolsó természetes környezetében élő rénszarvas-populációjának élőhelye, és attól tartanak, hogy az építmény megzavarná a populációt.

Ez a vadon élő rénszarvasok utolsó élőhelye

Az energiaügyi minisztérium szerint a százhúsz megawattos projekt ugyan fellendíthetné a gyéren lakott dél-norvégiai Bygland gazdaságát, azonban a térségben lévő rénszarvas-rezervátum miatt a terv nem valósulhat meg.

hirdetés

Norvégia déli hegységében több mint 35 ezer rénszarvas él,

ez a terület az európai vadon élő rénszarvas-populáció utolsó erődítménye - emlékeztetett a norvégiai környezetvédelmi ügynökség.

A vízerőművek meghatározóak az ország energiaellátásában

Az utak, vasutak, víztárolók és nyaralóházak zavarják a csordákat. Múlt év novemberében alig egy hét alatt mintegy száztíz rénszarvast gázoltak el tehervonatok.

Az ország északi, sarkvidéki térségében élő számi bennszülöttek még mindig rénszarvasok-tenyésztésből élnek, az éghajlatváltozás, a téli legelők gyakori fagyása és olvadása az ottani populációt is tizedeli. Norvégia jelentős energiaexportőr,

belföldi energiaszükségleteinek körülbelül 99 százalékát vízerőművekkel állítja elő,

a többletet Hollandiának és észak-európai szomszédjainak exportálja.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: Ma már csak Norvégia déli részén élnek vadon rénszarvasok, FORRÁS: AFP/HINRICH BÄSEMANN

TOP 5