Skip to main content

Madárvédelmi Mentőközpont fekete rigó Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság madármentés 

Jubileumhoz érkezett a kőszegi Madárvédelmi Mentőközpont, 25 éve tartó munkájuknak köszönhetően a kétezredik mentett madarat engedhették vissza a szabadba, olvasható az Őrségi Nemzeti Park weboldalán.

A természetbe visszatérő kétezredik madár egy feketerigó volt, mely két testvérével együtt került a Mentőközpont gondozásába.

Hulladék Nélkül Gazdagabban

- A könyv ma akciósan, ide kattintva vásárolható meg. Egyet fizet, Kettőt kap! -

Akkor a fiókák még teljesen csupaszok és magatehetetlenek voltak, most azonban már teljesen kifejlődtek, júniusban egészségesen térhettek vissza a természetbe.

Nem minden madár engedhető azonban vissza a szabadba, így a mentett tollas jószágok száma valójában 4.000 volt májusra, adta hírül a szervezet. 

A négyezredik madár is jellemzően egy fülesbagoly fióka volt, melyet valójában tévedésből mentettek meg, és így került a Mentőközpontba. 

Akkor mit tehetünk?

A teljes röpképesség elérése előtt ezek a madarak elhagyják a fészküket, és a fák vagy bokrok ágain ücsörögve hívják/várják szüleiket, hogy azok továbbra is etessék őket, látszatra azonban az egyszerű szemlélődő számára segítségre szoruló madaraknak tűnhetnek.

Ha ilyen madarat találunk a szabadban, akár a földön, akár a bokrok közt, nem kell őket megmenteni, hívja fel a figyelmet Mentőközpont, hisz a fióka valójában nem szorul segítségre. 

Ha bizonytalanok vagyunk abban, - főleg hétvégén -, menteni kell-e az adott madarat, felhívhatjuk a hortobágyi Madárkórház Alapítványt, mi a teendőnk, ugyanitt bejelentést is tehetünk, ha sérült, például áramütést szenvedett madarat találunk az út mellett. 24 órás nonstop szolgálatban állnak.

A madármentésről, illetve arról, mit tehetünk a madainkért, ide kattintva lehet bővebben olvasni...

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kacsolódó anyagok: 

Forrás -  A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5