Skip to main content

cápatámadás Ausztrália 

Nyolc ember vesztette életét cápatámadásban idén Ausztráliában, ilyen sok áldozatra 1934 óta nem volt példa - jelentette be hétfőn a nyilvántartást vezető sydney-i állatkert, a Taronga Zoo.

Az elmúlt öt évtizedben évi átlagban egy halálos áldozatot követeltek a cápatámadások, sőt tavaly senki sem halt bele a tengeri ragadozók harapásaiba Ausztráliában - közölte Phoebe Meagher, az állatkert cápaszakértője. 

hirdetés

Idén mind a nyugati, mind a keleti partvidéken emberéletet követeltek a cápatámadások.

SZAKÉRTŐK SZERINT UGYANAKKOR NINCS OKUK A PÁNIKRA A FÜRDŐZŐKNEK VAGY A SZÖRFÖZŐKNEK, MERT AZ ÚGYNEVEZETT NEM KIPROVOKÁLT TÁMADÁSOK SZÁMÁT ILLETŐEN 2020 TELJESEN ÁTLAGOS ÉV VOLT, 20 ILYEN ESET TÖRTÉNT, MÍG AZ ELMÚLT ÉVTIZEDBEN ÉVI 15-25 KÖZÖTT MOZGOTT AZ ILYEN TÁMADÁSOK SZÁMA.

A különbség abban áll, hogy ember és állat találkozásai idén kivételesen sokszor végződtek tragédiával, ami Culum Brown, a sydney-i Macquarie Egyetem tengerbiológusa szerint a véletlenen múlt.

A szakértő szerint a korábbi években a cápatámadások sok sérültjének pusztán szerencséje volt, hamar ellátásban részesült és túlélte a találkozást a ragadozóval.

EGY CÁPATÁMADÁS VÉGZETESSÉGE KÉT IGAZÁN FONTOS TÉNYEZŐTŐL FÜGG: ATTÓL, HOGY MELY TESTRÉSZÉN ÉRI HARAPÁS AZ EMBERT ÉS ATTÓL, HOGY MILYEN GYORSAN KAP ORVOSI SEGÍTSÉGET. IDÉN EGYSZERŰEN TÚL SOK VOLT A BALSZERENCSE MINDKÉT TÉNYEZŐT ILLETŐEN - VÉLI BROWN.

Noha a ragadozók ezrei nyüzsögnek a tengerben Ausztrália körül, csak kevés incidens történik.

Az ausztrál partokon nagyobb az esélye a vízbefúlásnak, mint cápatámadás okozta halálozásnak.

- fejtette ki Phoebe Meagher cápaszakértő.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5