Skip to main content

 

New York és vonzáskörzete adott otthont a legtöbb szupergazdagnak a világon 2016-ban is. Ezzel az amerikai város megőrizte első helyét a legvonzóbb célpontok között azok körében, akik legalább 30 millió dolláros nettó vagyonnal bírnak.

A 2015-ös adatokhoz képest 9,5 százalékkal nőtt a szupergazdagok létszáma New Yorkban és a vonzáskörzetében (New Jersey, Pennsylvania) – idézi a MarketWatch a Wealth-X friss jelentését. Mindeközben a második és a harmadik helyen sem történt változás, tekintve hogy Hongkong és Tokió is megőrizte a helyezését. London és Párizs az ötödik, illetve a hatodik helyre futott be.

hirdetés

A top 10-es városok között egyébként

kizárólag Londonban csökkent a szupergazdagok száma,ahogy a vagyonok jelentős csapást szenvedtek el a brexittel kapcsolatos aggodalmak és bizonytalanságok miatt.

Látványos különbségek

Országos szinten a tavalyi győztes az Egyesült Államok volt 73 110 szupergazdaggal, míg a második helyet Japán, a harmadikat pedig Kína szerezte meg. Jól látszik azonban a drámai különbség az aranyérmes és mindenki más között, ha azt nézzük, hogy Japánban csupán 16 740, míg Kínában 16 040 szupergazdag élt.

Az adatok szerint viszont míg az USA létszámban 6,7, vagyonban pedig 6 százalékos növekedést produkált, addig

Japánban ez a két szám 14,7, illetve 13,8 százalékos volt, melyekkel a szigetország a top 10-es listán abszolút kiemelkedő.

Világszerte egyébként a szupergazdag népesség 3,5 százalékkal 226 450-re emelkedett 2016-ban, ami jelentős fölpattanásnak számít az egy évvel korábbi 7,1 százalékos eséshez képest.

Mindazonáltal igen számottevők a régiós különbségek. Az látszik például, hogy egyedül Észak-Amerika tudta érdemben (5,1 százalékkal) növelni a dollárban elszámolt vagyont. A listán második Ázsiában ez a bővülés csupán 3,5 százalékos volt.

Röpködő milliárdok

A jelentés ezzel együtt tesz még néhány fontos megállapítást. A világ felnőtt lakosságának csupán 0,003 százalékát kitevő szupergazdag réteg összvagyona tavaly 1,5 százalékkal, 27 ezer milliárd dollárra nőtt éves alapon.

A leggazdagabbak majdnem felének (108 610 fő) a vagyona 30 és 50 millió dollár között mozgott.

A milliárdosok száma 3,1 százalékkal 2397 főre csökkent,

miközben az ebbe a csoportba tartozók összesített vagyona szintén 3,1 százalékkal, 7400 milliárd dollárra zsugorodott.

A legnagyobb vagyoni szakadást Latin-Amerika és a Karib-térség szenvedte el, ahol a leggazdagabbak összvagyona kétszámjegyű csökkenést mutatott, a létszám pedig 3,4 százalékkal, 6850 főre csökkent.

A szupergazdagok által birtokolt likvid eszközök (elsősorban készpénz) mennyisége tavaly változatlan maradt (9 600 milliárd dollár), amivel továbbra is ez az eszközosztály teszi ki a vagyonok legnagyobb hányadát (35,4 százalék).

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5