Skip to main content

elektromos hajó tengeri szállítmányozás 

A tengeri szállítmányozás a fosszilis tüzelőanyagok egyik legnagyobb felhasználója, és mint ilyen, nyilvánvaló célpontja a tiszta energia forradalomnak. Az elektromos hajók hatalmas előrelépést jelenthetnének, azonban ehhez meg kell oldani a távolságból fakadó problémákat.

Önmagában elektromos hajót gyártani nem különösebben forradalmi ötlet, azonban van egy hatalmas kihívás, amely az elektromos autóknál is jelentkezik. A távolság. A megoldás elméletben igen egyszerű: nagyobb akkumulátorokat kell készíteni. Az ID TechEx piackutató cég legutóbbi jelentése szerint pedig épp az elektromos hajók adhatnak hatalmas lendületet a nagyobb akkumulátorok gyártásának – írja az RT.com.

hirdetés

Az elemzés abból indul ki, hogy vegyünk egy átlagos elektromos autó akkumulátort, amely az Egyesült Államokban 67 kilowattórás (kWh). Egy kínai elektromos busz akkumulátora ehhez képest 210 kWh teljesítményű. Ezzel szemben az Ellen nevű dán elektromos kompot összesen 4300 kWh kapacitású akkumulátorok hajtják. Az Ellen projekt megvalósítása öt évet vett igénybe, és 25,2 millió dollárba került. A hajó azonban még így is csupán csak 35 kilométert tud megtenni egy töltéssel.

Bár ez a 35 kilométer elsőre elképesztően kevésnek tűnik, nem szabad elfelejteni, hogy a hajók méretei sokkal nagyobb energiát igényelnek. Ráadásul az Ellen elég drága projekt volt, még akkor is, ha a tervek szerint 2000 tonnányi szén-dioxid-kibocsátást spórol meg.

Hogy mindez mennyire éri meg, annak eldöntése sok mindenen múlik. Az viszont jól látszik, hogy több ország is dolgozik az elektromos hajók fejlesztésén. Japán cégek például már 2022-re megépíthetik a világ első elektromos tankerét, amely 4000 kWh-s akkumulátorral 129 kilométert tudna megtenni.

Ennél különösebb a kínai megoldás. A kínai tankerek között ugyanis már ma is működik egy teljesen elektromos szállítóhajó, azonban elég ironikus, hogy épp szénszállítmányozásra használják. A helyi média szerint a hajó akkumulátora 2400 kWh-s, és 80,5 kilométert képes megtenni.

Végül Norvégiában ott van a Yara Birkeland projekt, melynek keretében a hajó nem pusztán teljesen elektromos, de teljesen önvezető is lenne, amikor elkészül.

Mindazonáltal az elemzők hangsúlyozzák, egyelőre az elektromos hajók nem tudnak versenyezni a fosszilis tüzelőanyagokkal működő társaikkal, legalábbis a távolságok és a teherbírás tekintetében.

Összevetésképpen, a tervek szerint a Yara Birkeland mintegy 120 TEU konténer kapacitást bírna el, és egy töltéssel mindössze 48 kilométert tudna megtenni. Ezzel szemben egy dízel meghajtású teherhajó akár 10-20 000 TEU kapacitást is elbírhat, mégpedig több ezer kilométeren. A TEU a szállítmányozásban használt standard fogalom, amely a konténerforgalom nagyságát jelöli. A TEU a 20 láb hosszúságú konténerre utal, és 1 TEU konténer kapacitás maximálisan nagyjából 21 600 kilogramm.

A fentiekhez jön még, hogy ilyen méretekben az akkumulátorok még mindig nagyon drágák. Az elektromos autók esetében tavaly kilowattóránként 156 dollár volt egy lítium-ion akkumulátor előállítási költsége, azonban egy hajó akkumulátora ennél drágább.

Ezzel együtt nem véletlen, hogy egyre több országban folynak fejlesztések. A tengeri szállítmányozás ugyanis jelenleg a világ egyik legszennyezőbb iparága, tehát környezetvédelmi szempontból elengedhetetlen lesz valamilyen átalakítás a szektorban. Az elektromos hajók egy lehetséges megoldást kínálnak, azonban ehhez még le kell küzdeni az akadályokat.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5