Skip to main content

SSCTtuatara sebesseg rekord 

Könnyedén döntötte meg a Bugatti Chiron tavalyi rekordját egy új amerikai hipersportautó.

Mostantól hivatalosan is az SSC Tuatara a világ leggyorsabb szériaautója. Az amerikai hipersportautó Nevadában, egy lezárt úton

hirdetés

532,7 KM/H-S (331 MÉRFÖLD/H-S) SEBESSÉGET ÉRT EL

egy irányban, a hitelesített Guinness világrekord azonban „csak" 508,7 km/h-ról szól, ennyi lett ugyanis a két irányban mért futások átlaga. 

Tavaly óta egy nem is teljesen szériaállapotú, 1600 lóerős Bugatti Chiron Super Sport 300+ tartotta a nem hivatalos rekordot 490,4 km/h-val, amit ráadásul csak egy irányban mértek le neki a Volkswagen tesztpályáján, Németországban.

A legújabb rekorddöntésnél az SSC Tuatara volánjánál egy brit autóversenyző, Oliver Webb ült.

TELJESEN SZÉRIAÁLLAPOTÚ KOCSIT VEZETETT,

amely utcai gumikon futott, üzemanyaga nem versenybenzin, hanem sima etanol (E85) volt.

Egyébként ugyanazt az útszakaszt használták a Nevadában, a 160-as országúton Las Vegas és Pahrump között, mint amelyiken a Koenigsegg 447,2 km/h-s rekordot állított fel 2017-ben az Agera RS-sel. 

Akkor a svédek pont az SSC korábbi autójától, az Ultimate Aerójától vették el a címet, miután az 10 éven át tartotta a rekordot a 411,6 km/h-s eredményével.

Még több is lett volna benne

- nyilatkozta a legújabb rekorddöntés után Oliver Webb a Top Gearnek. „Ha kedvezőbbek lettek volna a körülmények, akkor gyorsabban is mehettünk volna. Úgy érte el a Tuatara a 331 mérföld/h-t, hogy az előző öt másodpercben még 20 mérföld/h-t gyorsult. Még nem adott ki mindent magából, csak az erős keresztirányú szél akadályozott meg minket abban, hogy elérjük a határait" - tette hozzá.

Az SSC Tuatara nem csak erősebb, de sokkal könnyebb is a korábbi rekorder Bugattinál. 5,9 literes, dupla turbós V8-as motorja etanollal hajtva

1750 LÓERŐT KÉPES A HÁTSÓ KEREKEKRE KÜLDENI,

ráadásul a karosszéria alaktényezője mindössze 0,279. Üresen csak 1247 kilót nyom, ami nagyjából egy alapmotoros kompakt kocsi tömegének felel meg.

A Bugatti elnöke már a tavalyi rekorddöntésnél elmondta, hogy ők többet nem akarnak sebességrekordokat állítani. Így az amerikai Hennessey-rá hárulhat a feladat, hogy az új, jelenleg még a tesztelési fázisban lévő, 1817 lóerősnek ígért Venom F5-tel gyorsabban menjenek majd, mint az SSC. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: SSC / JAMESLIPMAN.COM/JAMES LIPMAN / JAMESLIPMAN.COM

TOP 5