Skip to main content

A klórozott víz illata úgy hozzátartozik a városi strandokhoz, mint nyáron a lángosé és a naptejé. A fürdőzés azonban gyakran kipirosodott szemekkel vagy allergiával jár együtt. A chemnitzi Uvion GmbH által fejlesztett eljárás a klórt rézionokkal küszöböli ki. Ehhez a medence hozzáfolyásánál gyenge elektromos áram folyik keresztül egy rézelektródán, amelyből kilépő rézionok a gyártó adatai alapján elpusztítják a baktériumokat és az algákat. Kiegészítésül egy erős UV-lámpa fertőtleníti a vizet.

A klórral ellentétben, amely minden baktériumot azonnal megsemmisít, a réz alapú eljárás valamivel lassabb: először a berendezés telepítése utáni egy-három napban fejtik ki az ionok teljes hatásukat. Cserébe viszont nincsenek nem kívánt mellékhatások. „Az eljárás mentes a klór negatív hatásaitól – az így tisztított víz az ivóvízrendelet által támasztott követelményeket is teljesíti” – mondta Roy Buschbeck, a Chemnitzi Műszaki Egyetem tudományos munkatársa, aki szerint az új fertőtlenítési módszer környezetbarát, illat- és ízsemleges.

2002 óta az Uvion adatai alapján már 250 berendezést értékesítettek. Mivel a nyilvános uszodák számára a klóros tisztítás előírás, a réz alapú rendszereket csak privát úszómedence tulajdonosok vásárolhatják. Azonban Ben Hofmann, az Uvion-tól elmondta, hogy Hollandiában már vannak törekvések az előírások lazítására. „Ha a hollandok sikeresek lesznek, a rezes módszert egész Európában engedélyezhetik” – véli Hofmann.

Eddig az Uvion rendszerénél az ionkoncentrációt manuálisan kellett mérni és a rézionok előállításához szükséges áramerősséget is kézzel kellett beállítani. A Chemnitzi Egyetemmel közösen fejlesztett legújabb berendezés az ionok mennyiségét már automatikusan képes állandó értéken tartani.

A klórozó berendezésekkel összehasonlítva az Uvion-módszer üzemeltetési költségei a gyártó szerint akár 30%-kal is kedvezőbbek lehetnek. A vállalat 60 és 130 köbméterre kínál rendszereket, amelyekben minden mérési, irányítástechnikai és fertőtlenítési technika egy hűtőszekrény méretű házban kap helyet. A kisebbik berendezés ára 1450 euró, a nagyobbik rendszeré 5750 euró. A rézelektróda kb. két évre elegendő és 90 euróba kerül.

Forrás: www.heise.de/tr (Technology Review)

Ritzinger György

Forrás: http://www.mernokbazis.hu/cikkek/tiszta-v%C3%ADz-kl%C3%B3r-n%C3%A9lk%C3%BCl

Kép forrása: http://villanyiborvidek.hu/hu/pince/crocus-gere-borhotel---wine-spa/

TOP 5