Skip to main content

Aki nagyvárosban él, ki van éhezve arra, hogy a borzasztó szagok helyett inkább kellemes illatok vegyék körül, ezért ha csak teheti, olyan dolgokat vásárol, amelyek segítenek elfedni az esetleges bűzt. Ezzel azonban magunkkal szúrunk ki. Több aktuális kutatás is azt támasztja alá, hogy az illatanyagokat tartalmazó termékek komoly hatással vannak az egészségünkre, hiszen bőrallergiát, asztmás és migrénes rohamot okozhatnak, sőt, még a szexuális vágyra is kedvezőtlenül hatnak.

Egy elismert szakember szerint az emberek közel harmadának keserítik meg az életét az illatok és a szagok, az illatallergia pedig minden huszadik embert érint – és az arány egyre nő – írja a Daily Mail.

Júliusban az Európai Unió fogyasztóvédelemmel foglalkozó bizottsága arra kérte a parfümgyártókat, hogy írják össze a termékeikben előforduló lehetséges allergéneket, hiszen több beszámolóban is megállapították, hogy ezek bőrtüneteket okozhatnak.

Váratlan támadás

Egy gond van csak, nem olyan könnyű rájönni, hogy mi a baj, valószínűleg ugyanis csak azután számíthatunk komolyabb reakciókra, miután a szervezetünk a második alkalommal is találkozott az allergénnel. Miután persze minden alkalommal tovább romlik a helyzet, előbb-utóbb bizony szembesülnünk kell azzal, hogy valami nincs rendben. A szakemberek szerint sokkal veszélyeztetettebbek az ekcémások, de azok sem lélegezhetnek fel, akik nem szenvednek semmilyen allergiában. „Akár olyan termék is válthat ki allergiás reakciót egyik pillanatról a másikra, amit évekig használtunk. És természetesen ott vannak azok az áruk, amelyekről nem is gondolnánk, hogy irritációt okozhatnak, ilyenek például az illatosított vécépapírok, törlőkendők” – figyelmeztet dr. Susannah Baron brit bőrgyógyász.

Illatos otthon, rendetlen légzés

Az illatosítókkal és a légfrissítőkkel is vigyázni kell ám, ezek ugyanis légzési problémákat okozhatnak az asztmásoknál. Az Atlanta Allergy and Asthma Clinic munkatársa, dr. Stanley Fineman kutatásokat is végzett a témában, és megállapította, bizonyos illatanyagok károsan befolyásolják a légzést, és az asztmában szenvedőknek erre különösen figyelniük kell. És ez nem minden: az erős illat fejfájást is okozhat. Egy brit alapítvány, a Migraine Action azt javasolja a migrénben szenvedőknek, hogy vezessenek naplót arról, mi is válthatta ki a migrénes panaszokat, és a lehetséges okok között jegyezzék fel az illatokat, szagokat is. (Így szabadulhatunk meg a fejfájást okozó illatoktól!)

Nyilván senkit nem lep meg, hogy az intim tisztálkodáshoz használt termékekben is vannak illatanyagok. Dr. Sovra Whitcroft, a Surrey Park Klinika nőgyógyásza szerint ezekkel az a gond, hogy megváltoztatják az érintett területek pH-ját, így annyi a természetes védelemnek, aminek persze a baktériumok rettenetesen örülnek. Arról nem is beszélve, hogy a különböző vegyületek irritálhatják az érzékeny nyálkahártyát, bőrt, ami gyulladáshoz is vezethet.

Hozzátette, a talkum- vagyis hintőportartalmú készítményekből a finom szemcsék bejuthatnak a testbe is, és több kutató is azt állítja, lehet, hogy van összefüggés ezen termékek és a petefészekrák között. Bár ezek a következtetések nem biztos, hogy teljesen megalapozottak, szerinte nem érdemes kockáztatni. „Ha egy nő egészséges, megfelelően tisztálkodik és rendszeresen cseréli a fehérneműjét, akkor nincs szükség arra, hogy ilyen dezodorokat használjon. Ráadásul az illatanyagok fertőzéshez vezethetnek, vagy el is fedhetnek egy kialakult betegséget” – tette hozzá.

Lőttek az igaz szerelemnek is

És ezt még lehet fokozni. Az olyan általánosan használt illatanyag, mint a szintetikus  pézsmaolaj a hormonrendszert is megzavarhatja, hatással van az ösztrogén- és a tesztoszteron-háztartásra is. Pár évvel ezelőtt osztrák diákok körében végeztek egy felmérést, és mint kiderült, azoknak a hallgatóknak volt magas a mesterséges pézsma (galaxolide és tonalide) szintje, akik több parfümöt vagy illatosított testápolót használtak. Mel Rosenberg, a Tel-Avivi Egyetem mikrobiológusa szerint a megszállottságunk bizony a szexuális életünkre is negatívan hathat. Ha ugyanis igaz, hogy a párválasztásában szerepet játszanak az illatok is, akkor alaposan becsapjuk magunkat és másokat is a sok kenceficével. „Lehet, hogy egy lányba a hajbalzsamának illata miatt szeretünk bele, nem pedig a természetes illata miatt, pedig a társunkat ez utóbbi alapján kellene kiválasztani” – tette hozzá.

Anne Steinemann, a Washingtoni Egyetem munkatársa már több mint tíz éve foglalkozik illatok és szagok egészségügyi vonatkozásával. „Legtöbbször arra használjuk az illatosított termékeket, hogy elfedjünk valamilyen problémát, vegyük csak a légfrissítőket. Ezzel azonban csak ártunk magunknak, hiszen mérgező anyagokkal telítjük a levegőt. Két felmérésemből is az derült ki, a népesség 30 százalékára  kedvezőtlen hatása van az illatoknak, szagoknak, amikkel a mindennapi életben találkozunk. Azóta a világ minden pontjáról több ezer levelet kaptam olyan emberektől, akik illatanyagot tartalmazó termékektől lettek rosszul. Beszámolóik szerint eszméletvesztés, figyelemzavar, kiütés, migrén, asztmaroham lépett fel náluk.”

Nem könnyű megtalálni a tettest

A legnagyobb probléma az, hogy nehéz megtalálni a felelős illatanyagot, mivel a szervezet lassan reagál. „Nagyon sok vegyület van, ami irritálhatja a bőrt, ilyen például a formaldehid, amit gyakran használnak tartósítóként a parfümökhöz. Saját magunknak kell kinyomozni, hogy mi a felelős” – nyilatkozta Lindsey McManus az  Allergy UK-től.  Dr. Baron, aki szerint az olyan természetes anyagokkal is vigyázni kell, mint a perui balzsam, úgy véli, az sem segítene, ha kevesebb illattal vagy szaggal találkoznánk naponta, de tény, hogy egyre több az ekcémás panasz. Így biztos, ami biztos alapon érdemes illatanyag-mentes termékeket használnia annak, aki allergiára hajlamos. És igen, sajnos az allergének mindenhol ott vannak. „Önmagában az sem elég, ha tudjuk, hogy melyik parfüm okozza a problémát, hiszen szinte minden higiéniás termékben, kozmetikumban vannak illatanyagok a szappantól kezdve a tusfürdőn, samponon, hajbalzsamon, naptejen, borotvahabon át a mosószerekig” – tette hozzá.

Forrás: http://divany.hu/eletmod/2012/09/18/igy_nyirnak_ki_minket_az_illatok/

TOP 5