Skip to main content

parfumAzokhoz a szerencsés emberekhez, akik gond nélkül bármilyen dezodort és parfümöt magukra fújnak, most nem szólnánk, számukra érdektelen információhalmazt fog tartalmazni a cikk, kivéve persze, ha a környezetvédelem központi szerepet játszik az életükben… Ha nem tudtad volna kihámozni a fenti mondatból, hogy miről kaphatsz hasznos információkat, akkor bizony tovább kell olvasnod.

Itt ugyanis olyan izzadság gátlókról és légfrissítőkről esik szó, melyek nem csak hogy nem irritálnak, de környezetkímélők, olcsók, hatékonyak és otthon is könnyen elkészítheted bármelyiket!

Az érzékeny bőrtípussal rendelkező embernél gyakran megesik, hogy még a speciálisan számukra kifejlesztett dezodorok esetében is kipirosodik, viszket és ég a hónaljuk, kiütések jelennek meg a bőrfelületen. Kivédeni ezt csak akkor lehet, ha egyáltalán nem használunk adalékanyagokat, tartósítószert tartalmazó készítményeket, a piacon viszont vajmi kevés ilyet találunk, ha pedig igen, akkor bizony jól megkérik az árát. Ha van egy kis időd (tényleg csak kevés kell hozzá), ma már lehetőséged van házilag is készíteni dezodort, természetesen nem csak akkor, ha bőrirritációt tapasztalsz! Spórolási és környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vehetsz, amikor az alábbi receptet alkalmazni kezded. Mivel kipróbáltuk, bátran állíthatjuk, hogy hatásos!

Izzadtság gátló dezodor

Hozzávalók:
200 ml desztillált víz
16 g szódabikarbóna (25 fokos vízben maximálisan feloldódik)
10 csepp teafa olaj
Tetszés szerint egyéb illóolajok (maximum 2-3 csepp)

A vízben feloldjuk a szódabikarbónát, belecsepegtetjük a teafaolajat, illetve bármilyen más, számunkra kellemes illatot biztosító olajat. Minden esetben nagyon jó minőséget válasszunk, hiszen a csak párologtatásra alkalmazható olajok itt nem felelnek meg a célnak, a dezodorunk nem lesz hatékony. Különböző illatkreációkkal is kísérletezhetünk, természetesen annak figyelembevételével, hogy melyik irritálhatja a bőrt és melyik nem, ha nagy töménységben alkalmazzuk az olajakat, a projekt a visszájára is elsülhet, így a megadott mennyiségeket ne lépjük túl! A teafaolaj antibakteriális hatású, így azt ne cseréld le másra, fontos hogy ne maradjon ki az összetevők közül.

Ha elkészültél a keverékkel, találj egy üres, pumpás adagolót és töltsd meg. Használat előtt ügyelj rá, hogy alaposan összerázd, mivel az olajok nem tudnak feloldódni a vízben.parfumesvirag

Meglepő ugyan, de a keverék alkalmazása nem csak megelőzi, de a már kialakult testszagot is orvosolja. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy fürdés helyett is ezt javasoljuk, de végszükség esetén, a nyári melegben, időnkén jól jöhet, ha nem tudunk rögtön zuhany alá állni.

Levegőfertőtlenítő és illatosító spray

Hozzávalók
1 liter desztillált víz
10 ml alkohol
10 csepp citrom, vagy indiai citromfű illóolaj
20 csepp levendulaolaj

Az olajokat az alkoholba elvegyítjük, majd hozzáadjuk a desztillált vízhez. Nem csak a szagokat szünteti meg maradéktalanul a helyiségekben történő szétpermetezése, de fertőtlenítőként is alkalmazható, főleg a náthás, influenzás időszakban, hiszen ilyenkor szinte az egész lakásban ajánlott a gyakori alkalmazása. A hatékonyságát mindenképpen növeli, ha a helyiségben levegőtisztító, ionizátor is működik, azonban ez nem képezi elengedhetetlen részét a tiszta és friss levegő biztosításának, melyet két szellőztetés között is maximálisan fenntarthatunk. A levendulaolaj nyugtató hatással is bír, sőt a molyokat is távol tartja, így a házi készítésű permetünk többfunkciósnak is mondható!

Természetesen nem vitatjuk a boltokban kapható légfrissítők és dezodorok hatékonyságát, viszont tudni kell azt is, hogy az ezekben található összetevőkre nagyon sokan érzékenyek, így kénytelenek alternatív megoldásokhoz folyamodni. Mi is ezt tettük és arra biztatunk benneteket, hogy próbáljátok ki, tapasztalataitokat pedig osszátok meg velünk! Kíváncsian várjuk!

Forrás: http://blog.olcsobbat.hu

TOP 5