Skip to main content

Néhány weboldal, illetve a you tube-on is látható videón csodafejszét láthatunk favágás közben. Valóban csodafejsze azonban az eszköz?

Úgy látszik, a marketing nem ismer határokat, emelőfejszeként aposztrofálták azt az eszközt, ami szinte semmivel sem tud, tudhat többet, mint a hagyományos változatok.

hirdetés

És mennyi az ára? 

A gyártó és forgalmazó honlapja szerint csupán 223 euró, azaz kb. 68.000 forint.

A szabadalommal védett termékről korábban így írt az origó:

Katonai minőségű acélból készül

A cég honlapján keresztül már megvásárolható Vipukirves a prototípusoktól eltérően nem barkácsmódszerekkel készül. Az ötvözet pontos összetevőit nem árulta el a feltaláló, ám azt megjegyezte, hogy a hadsereg is hasonló fémeket használ. A gyártásról egy, a repülő- és autóiparba is bedolgozó finn precíziós öntéssel dolgozó cég gondoskodik. A fejszére tíz év garancia van, amiből a legelső példányok sem futottak ki, ám Kärnä úgy tudja, egy fejsze feje sem tört el.

A finn fejsze a használatában is eltér a hagyományosaktól. A nyelét csak lazán szabad fogni, hogy ne terhelje a használója csuklóját. "Mivel a hagyományos fejszét buzogányként, erősen markolva használjuk, mindenki úgy gondolja, az emelőfejszét is úgy kell fogni. Elsőre nehéz letenni erről. De az első néhány farönk után az ember megismeri az eszközt, és megtanulja: csapás végén a fejsze feje megfekszik a fatönk tetején biztonságosan. Ezután már könnyű átállni" - mondta a feltaláló az Origónak.

Az emelőfejsze feltalálása nem egy nagy heurékapillanathoz kötődik. Heikki Kärnä, az eszköz finn feltalálója évekig kísérletezett különböző fejekkel, miután csalódott a boltban kapható fejszékben. Az Origónak megírta, a végső inspiráció akkor érte, amikor egyszer feszítővassal dolgozott. Rájött, hogy nem egyszerűen lefelé ható erőre van szüksége a faaprításhoz, kell valami, ami segít a hasításban is. A trükkje abban rejlik, hogy a fatönkre érkezés pillanatában a lefelé ható erőt elfordítja, így nemcsak hasítja, hanem a csapás erejével tovább is repeszti a fát.

De döntsön a néző, megéri-e megvenni a csodabaltát, ha megtekinti a videót. Véleményünk szerint az a tény, hogy a göcsörtös fák, akác, bükk vagy eperfa feldolgozása kimaradt a kisfilmből, nem véletlen, ugyanakkor azt is ki lehet számolni, hány hagyományos fejsze vásárolható ennyi pénzért. Még dédunokáink is pénzt takaríthatnának meg, jut eszünkbe elsőre.

A favágás különben elsőre nem tűnik nehéz feladatnak a videó szerint. Még ha nehéz is azonban, a megfelelő (hazai) technikával könnyebbé, nem utolsó sorban pedig gazdaságosabbá tehető, hogy az égés és a hőtermelés a lehető legoptimálisabb legyen. Erről így írtunk korábban

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép

TOP 5