Skip to main content

 

Ki ne látna legalább egy fiatalt a busz vagy a metrómegállóban reggelenként, ahogy épp a szokásos energiaitalát issza, tehetnénk fel a kérdést. Alig akad ilyen utas, hisz a fiatalok körében sajnos rendkívül népszerűvé vált a koffeint bőven tartalmazó lötty.

Pedig a Monster féle italban nem kevés a koffein, épp 160 mg, - míg egy átlagos kávéban csak 77-133 -, amiből akár többet is megisznak naponta a tanulók. Az indok az, hogy túlhajszolt világunkban, ahol csak az egyre jobb és jobb eredmények elérése lehet az életcél, nincs idő az alvásra, így hogy ne legyenek fáradtak, sőt, ne aludjanak el az órákon (vagy a munkahelyen), illetve legyen kellő energia a sportra is, egyszerűen nélkülözhetetlen számukra az energiaital. Naponta akár többször is...

hirdetés
Álomalak online? Fittiam edzéstár!

Sokan közülük annak ellenére fogyasztják a löttyöt, hogy tudják, az ital akár szívrohamhoz is vezethet, de szív- és érrendszeri betegséghez mindenképp, elhízáshoz, cukorbetegséghez úgyszintén. Ez azonban nem befolyásolja a gondolkodásukat, így az elmúlt bő egy évtizedben egyre több, olcsóbb és olcsóbb sajátmárkás termék került az áruházak polcaira, a kör bezárult. Bárki hozzájuthat a napi adaghoz, nem úgy, mint korábban, amikor még csak a Red Bullt vagy a Bombát lehetett venni a boltokban, mégpedig drágábban.

Az italt azonban a fiatalok nem csak délelőtt vagy délután fogyasztják, előszeretettel isszák hétvégén alkohollal együtt, ha bulizni mennek. Az alkohol hatása közismert, a kezdeti jó közérzet után a fogyasztó hamar depresszív szakaszba léphet, így ennek ellensúlyozására nem marad más olcsó megoldás, mint az energiaitalhoz nyúlni. Vagyis két ellentétes folyamat küzd egymással az emberi testben, ami pedig igencsak igénybe veszi a szervezetet, ez nem szorul bővebb magyarázatra. Nem jobb a helyzet másnap sem, hisz akkor a fejfájást, a másnapposságot ellensúlyozandó van szükség az energiaitalra.

A probléma ugyanakkor nemcsak ebben áll. Nemrég egy sajtóközleményben arról olvashattunk, miszerint a fiatalok egyre több alkoholt isznak, akár az iskolapadban is, gimnáziumban éppúgy, mint az egyetemeken. Nem nehéz következtetést levonni a tekintetben, ez milyen hatással van a (főleg) tutti-frutti illatú és ízű lötty értékesítési adataira.

A káros tendencia annak ellenére fennmarad, hogy az intő példák ismertek. Legutóbb egy függővé vált angol fiatal kapott szívinfarktust a napi több ital elfogyasztásától, életét csak a gyors orvosi segítség mentette meg.

Egy spanyol felmérés pedig egyenesen arra a következtetésre jutott, hogy a fiatalok körében a hirtelen szívhalál hátterében a túl sok és a túl gyakori energiaital fogyasztása áll. 

"Magyarországon az elmúlt években 422 hivatalos bejelentés érkezett a mentőkhöz, döntően a 18 évnél fiatalabbak esetében, volt, aki rendszeresen, napi 2,5 decilitert is megivott" - írta meg nyáron a 168 óra.

Mi akkor a megoldás?

2011-ben a csipszadó bevezetésével az addigi egyik legfőbb komponens, a taurin kihagyása mellett döntöttek a gyártók, mivel az adóteher (250,-Ft/liter) miatt túl drága lett volna az energiaitalok előállítása és forgalmazása. Kérdés, az állam mikor vezet be hasonló rendelkezést. Vélhetően egy ideig még biztosan nem, hisz az ellenkezne a gyártók érdekeivel, az állam pedig elesne attól az adótól, amit egyébként az energiaitalok forgalmazására vet ki. A forgalom pedig nem kicsi, a Nielsen Kiskereskedelmi Indexe szerint 2014. decembere és 2015. novembere között meghaladta a 20 milliárd forintot.

Mindehhez még más is hozzájárul. Az Index a nyáron arról írt, hogy a kormány - mint ahogy korábban más energiaitalos cégeknek is, most épp - a Hell Energy Magyarország Kft. új beruházásához nyújtott egymilliárd forintos állami támogatást. Mégpedig ünnepélyes keretek között...

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

A nyitókép csak illusztráció, forrás: alien food wikipedia

TOP 5