Skip to main content
tripper betegség egészség nagyszülők genetika

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Nem véletlenül él tovább az ember, mint bármely más faj: a nagymamák és nagypapák fontossága most már szakszerűen is bizonyított. 

Egy új feltételezés szerint a nagyszülőknek meglepő evolúciós előnyei vannak, amiket a fertőző gonorrhoea váltott ki.

hirdetés

A tripper evolúciós előnyei?

A súlyos nemi betegség, a gonorrhoea, avagy tripper érdekes új szereppel gazdagodott, az egész a genom mutációjáról szól.

A Kaliforniai Egyetem San Diego-i Orvostudományi Karának kutatói olyan génmutációkat fedeztek fel, amelyek megakadályozzák az idősek kognitív hanyatlását és demenciáját. Az új tanulmány a Molecular Biology and Evolution folyóiratban jelent meg. 

A tudósok az egyik mutáns génre összpontosítottak, és az emberi genomban való megjelenésén keresztül követték evolúcióját. Kutatásaik szerint a fertőző kórokozók, például a gonorrhoea szelektív nyomása lehetett az oka ennek a génváltozat megjelenésének az emberben.

Az ember az egyetlen faj, amelyről ismert, hogy középkorúsága után is (remélhetőleg) vígan éli világát, ennek oka az lehet, hogy az idősebb nők kulcsszerepet játszanak az újszülöttek és unokák felnevelésében. Más fajoknál ez nem probléma, mert a kicsinyek nem olyan tehetetlenek, mint az emberi utódok. A kutatók a mutált genomokat vizsgálták és rájöttek, hogy az embereknél megjelent a CD33, egy immunsejtekben expresszálódó receptor mutált formája, amiből hiányzik a cukorkötő hely. A CD33 általában a sziálsavhoz kötődik, ami az immunrendszer sejtjeinek működésében játszik fontos szerepet és a sejtek felszínén található, és azok a cukrok, amelyekhez a receptorai kötődnek, a gonorrhoeás baktériumok felszínén is megtalálhatók.

Védekezés miatt hosszabb élet

Úgy tűnik, az emberek kifejlesztették a CD33 mutáns formáját, amelyből hiányzik a cukorkötő hely a gonorrhoea és más fertőzések elleni védekezési mechanizmusként. Azt is igazolták, hogy az egyik emberspecifikus mutáció képes megszüntetni a baktériumok és a CD33 közötti érintkezést, lehetővé téve az immunsejteknek, hogy ismét megtámadják a baktériumokat.

Az emberek először a CD33 mutáns változatát örökölhették, hogy megvédjék magukat a gonorrhoeától szaporodási periódusban, az agy később ezt a génvariációt választotta – talán a demenciával szembeni előnyei miatt.

A kutatók szerint valami a vártnál gyorsabban kényszerítette a gént fejlődésre. Legközelebbi evolúciós őseink, a neandervölgyiek és a gyenyiszovaiak genomjában nem szerepel a CD33 e specifikus változata, pedig eddig minden bennünk meglévő génvariációt náluk is fellelték.

Az evolúciós elmélet szerint a genetikai szelekció hajtóereje a reproduktív siker, nem pedig a szaporodás utáni egészség.

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Yerson Retamal képe a Pixabay -en.

TOP 5