Skip to main content

 

Valószínűleg természetes és ciklikus ingadozás a globális felmelegedés, mintsem az ember tevékenységének következménye – erre a következtetése jutott egy neurális hálózatra épített mesterséges intelligencia.

Óriási adatsorokat dolgozott fel, miközben tanult és munka közben egyre fejlettebbé vált. Kérdés persze, a mesterséges intelligencia fejlettsége vagy számításainak eredménye érdemel-e nagyobb figyelmet.

hirdetés

mesterséges neurális hálózatok a biológiai neuronhálózatok ihlette gépek illetve programok, amelyek a természetes hálózatokat modellezik. Jellemzőik, hogy rendelkeznek tanulási, valamint a megtanult információ későbbi előhívását lehetővé tevő algoritmussal.

Két kutató, John Abbot és Jennifer Marohasy most egy ilyen gépet épített, és arra használták, hogy a globális felmelegedéssel kapcsolatos számításokat végeztessenek azzal. A mesterséges neurális hálózatra (artificial neural network, ANN) épített intelligencia osztott-szorzott, szó szerint historikus adatokkal, és az jött ki neki:

nem az ember rontotta el.

A természethez közeli számításokat végzett

A mesterséges intelligencia megalkotói igyekeztek biztosra menni, és óriási mennyiségű adattal látták el gépüket. Ezt azért tették, hogy a neurális hálózat, azokat feldolgozva, önálló számításokat végezve tudjon következtetni olyan idők hőmérséklet-értékeire, amely korokból nem állnak rendelkezésre ennek feljegyzett értékei. Például

a fák évgyűrűinek számából vagy a tengeri élőlényekre vonatkozó adatokból, mintavételes eljárást alkalmazva, képes volt kiszámolni jóval az ipari forradalom előtti értékeket is.

A kutatóknak különösen az elmúlt 100 év volt fontos. Az 1880-as évekre datálható az ipari mértékű károsanyag-kibocsátás kezdete és a metán légköri jelenlétének megnövekedése. Az elmúlt nagyjából száz év sokkal jobban dokumentált ezen a téren is, így a kutatók számára adott volt a lehetőség, hogy 

a rendelkezésre álló információkat összevethessék a gép kalkulálta előrejelzésekkel.

A mesterséges intelligencia ugyanis nem csak számolt, hanem számításai alapján kalkulált is az elmúlt 100 évre. A tudósok regisztrálták: a történelmi adatok elemzése alapján a gép lényegében ugyanolyan értékeket kapott, mint amelyek rendelkezésre állnak, csak éppen az emisszióra vonatkozó adatok ismerete nélkül.

Vulkán, napsütés, tengeri áramlatok

Ez a kutatók következtetése szerint azt jelenti,

hogy a globális felmelegedéssel kapcsolatos változások elviekben függetlenek az emberi tevékenységektől, és mindenképpen bekövetkeztek volna.

Gépük szerint ami globális felmelegedésként ismert, nem más, mint egy ismétlődő periódus, melynek ciklikussága száz illetve ezer éves nagyságrendben is kimutatható.

Az ANN számításai szerint a felmelegedés a naptevékenység, a vulkáni működés és a tengeri áramlatok változásainak bonyolult egymásra hatásából adódik. Azt ugyanis a gép is igazolta: a Föld hőmérséklete az elmúlt 100 év távlatában egyértelműen emelkedő tendenciát mutat. Ez azonban a mesterséges intelligencia szerint, nem az ember tevékenységének köszönhető, hanem természetes ismétlődése történelmi mintának.

A mesterséges neurális hálózat teljesítménye a kapott eredménytől függetlenül figyelemre méltó. Kérdés persze, az óriási mennyiségű indulási adat jellege mennyire befolyásolta a gép számításait abban, hogy algoritmusai alapján erre a következtetésre jusson.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5