Skip to main content
csontritkulás affidea.hu

Közel egymillió embert érint, mégsem beszélünk róla eleget: a csontritkulás népbetegség, mely ma már hatékonyan kiszűrhető volna. Szinte minden 50 év feletti embert érintheti a probléma - különösen az ilyen korú hölgyeket - pedig csontsűrűségméréssel már könnyen elejét vehetnénk a csonttöréseknek

A csontritkulás okai, tünetei és rizikófaktorai

Az osteoporosis, azaz a csontritkulás a csontszövet szerkezetének károsodásával, az alacsony csontsűrűséggel alakul ki. Tünete sajnos alapvetően a csonttörés, mely idősebb korban már nem gyógyul nyomtalanul. 

Az Affidea Magyarország csontsűrűségmérés szolgáltatása azért is hasznos, hogy minél hamarabb kiszűrhetővé váljon a probléma. A menopauza utáni változások miatt a csontritkulás kifejezetten az 50 év feletti hölgyeket érinti. Genetikai tényezők mellett ennek hátterében  főként az ekkortájt fellépő ösztrogénhiány, a csontokat újraépítő sejtek működésének csökkenése, valamint a szervezetben lévő kevés kalcium és D-vitamin áll. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az idősebb férfiak teljesen védettek lennének a kórtól.

A kockázati tényezők között megtaláljuk a rendszeres dohányzást, a sovány testalkatot, az mozgásszegény életmódot és a kalciumszegény étrendet. Ám rizikófaktort jelentenek a pajzsmirigy működésének zavarai, bizonyos szteroidos kezelések és néhány, gyulladással járó betegség is.

Így zajlik a mérés

Ez egy fájdalommentes, egyszerű és gyors eljárás, melynek lényege, hogy a páciens fekvő helyzetben van, és egy kis dózisú röntgensugár segítségével felméri egy gép, hogy milyen a csontsűrűségünk. A vizsgálat egy úgynevezett DEXA-géppel történik, amely az egyik oldali csípő és combnyak és az alsó gerincszakaszon nézi meg csontjaink állapotát, méri a csontsűrűséget. 

A mért csontsűrűséget (BoneMineralDensity, melynek egysége g/cm2) az egészséges fiatalok átlagértékéhez, a csúcs-csont tömeghez (PeakBoneMass) kell hasonlítani. A mért különbséget a fiatal populáció normál értének szórásában (Standard Deviatio) kell kifejezni, ez az érték a T-SCORE. 40 éves kor alatt és 70 éves kor felett a T-score helyett a Z-score alapján célszerű értékelni. Ha a BMD az egészséges átlagnál 2 szórásnyival kisebb (Z-score<-2), az csökkent ásványianyag-tartalmat jelez. A törési rizikót ezen életkorban is a T-score jelzi. Általános alapelv, hogy férfiak vizsgálatakor egyelőre a nőkével azonos szempontokat kell érvényesíteni.

Az értékek értelmezése:

  • T-score érték -1 SD felett van: NORMÁL csontozat 
  • T-score érték -1 és -2,5 SD között van: CSÖKKENT MÉSZTARTALOM (osteopenia)
  • T-score érték -2,5 SD alatt van: CSONTRITKULÁS (osteoporosis) 

A legfontosabb a megelőzés!

Ha idősebb korában nem szeretne ezzel a problémával küzdeni, fogyasszon minél több D-vitaminban, kalciumban és K-vitaminban gazdag ételt és mozogjon rendszeresen! Emellett a csontsűrűség mérését sem szabad elhanyagolni - ám ebben is fontos a szakértelem! 

Több mint 30 éves tapasztalatával hazánkban az Affidea Magyarország magas színvonalú szakmaisággal, orvosi csúcstechnológiás eszközeivel várja pácienseit. A vállalat a képalkotó diagnosztika, a laborvizsgálatok, a járóbeteg-ellátás és a vállalat-egészségügy területéről is kompetens szakemberekkel dolgozik. 

Munkájukat már számos díjjal honorálták (LaingBuisson Díj, 2022: Health Investors Award - az “Év diagnosztikai szolgáltatója” díj). Mindezeken felül az Affidea Magyarország az Egészségügyi Szakorvosok Európai Uniójának akkreditációját is birtokolja. Magyarországon pedig egyedüliként kapták meg az Európai Radiológus Társaság ötcsillagos, dózistudatos elismerését a hazai központjaiban működő CT-egységei.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5