Skip to main content

Sokkoló performance-szal tiltakoztak az állatkísérletek ellen London egyik legforgalmasabb pontján. Egy fiatal művésznő vállalta, hogy hitelesen bemutatja a laboratóriumi állatok szenvedéseit. Mindezt egy kozmetikai termékeket forgalmazó üzlet kirakatában a vásárlók és járókelők őszinte döbbenetére.

Jacqueline Traide, a fiatal művésznő vállalta, hogy tíz órán át egy üzlet kirakatában úgy bánhatnak vele, mint a laboratóriumi kísérletekbe bevont állatokkal. A végeredmény igen sokkolóra sikerült, ahogyan ezt az akciókról készült fotók is bizonyítják.

A nem mindennapi performace célja az volt, hogy bemutassák, miféle bánásmód jár azoknak az állatoknak, amelyek szenvedése nélkül – még ma is számos országban – nem kerülnek új kozmetikai termékek forgalomba.

A kísérleti állatokkal szemben alkalmazott kegyetlenség Nagy-Britanniában már 1998 óta tilos, de néhány évvel később, 2004-ben az Európai Uniós is betiltotta ezeket a teszteket. Ám az Egyesült Államokban, Kanadában és Kínában ma is teljesen legálisan végezhetők ezek a kísérletek.

A szervezők tudatos vásárlásra ösztönöznék az embereket, hogy igenis nézzék meg, milyen kozmetikumokért fizetnek ki kisebb vagyonokat, támogatva ezeket a szörnyű kísérleteket. A legtöbb kozmetikai cég ugyanis ma már úgy reklámozza termékeit, hogy a tesztelésbe nem vontak be állatokat.

A 24 éves Jacqueline testhez simuló, testszínű ruhában feküdt a kirakatban, elszendve a fehér köpenyes férfi által végzett "munkafolyamtokat", London legforgalmasabb pontján. Így több ezer vásárló, járókelő lehetett szemtanúja az akciónak.

Az állatot megtestesítő művésznőt kötélen rángatták, leborotválták a haját, akarata ellenére etették, fém horgokkal szétfeszítették az ajkait, injekciózták, elektródákat helyeztek el rajta, bőrét testápolókkal, krémekkel kenték be.

A végeredmény: hidegrázás, kipirosodott bőr és a méltatlan halál – persze csak az állat esetében. A sokkoló performance-ról videót itt tekinthető meg:

Forrás: http://hvg.hu/egeszseg/20120427_brutalis_banasmod_allatkiserletek

Kép forrása: http://tajunta.net/blog/2012/04/

TOP 5