Skip to main content

 

Óriási problémát jelent a világnak a műanyagok okozta környezetszennyezés. Csak műanyaggal bélelt kávés papírpoharakból 600 milliárdot használ el az emberiség évente, nem csoda, hogy ennek a mennyiségnek a tizedéért felelős Starbucks óriási jutalmat ajánlott annak, aki megoldja a kávéspoharak okozta problémát.

A világon egyre több a környezettudatos cég, és ebbe a sorba szeretne beállni a Starbucks is, amely rengeteg hulladékot termel az eldobható kávéspoharak révén.

hirdetés

Bár elsőre azt hinné az ember, hogy ezek a poharak újrahasznosíthatóak, azonban a pohár belsejében található egy vékony polietilén réteg, amelynek köszönhetően rendkívül körülményes az újrahasznosítás.

Erre a rétegre azért van szükség, hogy ne ázzon el a papír, és meleg maradjon az ital.

Az újrahasznosítás aránya annyira rossz, hogy gyakorlatilag

minden 400. pohárból csak egy kerül újra forgalomba.

Márpedig ez félelmetes mennyiségű szemetet eredményez, csak Nagy-Britanniában naponta 7 millió ilyen pohár kerül a szemétbe – írja az Independent.

Ez éves szinten 2,5 milliárd darabot jelent Nagy-Britanniában,és 600 milliárdot globálisan.

A probléma nem új keletű, többféle megoldással is próbálkoztak már. Egyfelől a britek szerették volna bevezetni az úgynevezett tejeskávéadót (25 penny poharanként), azonban a javaslat elhasalt.

Bár tejeskávéadó nem lesz, de egy másik javaslat szerint 2023-tól betiltanák az ilyen poharakat.

Maguk a kávézók is próbálják a nem papírpoharas fogyasztást ösztönözni. Nagy-Britanniában a Starbucks 5 penny extra díjat számol fel a papírpoharak után, másfelől kedvezményeket biztosít azoknak, akik hordozható, többször használatos pohárba/üvegbe kérik a kávét.

Azonban ezek a törekvések nem érték el a kívánt hatást, így nem maradt más megoldás, mint a pénzdíj felajánlása.

10 millió dollár a megoldásért

A Starbucks nagyon komolyan veszi a problémát, és

most 10 millió dollárt ajánlottak fel annak a magánszemélynek vagy cégnek,

aki olyan poharat készít, amelyet 100 százalékban újra lehet hasznosítani.

Rövid ideig tartotta magát egy olyan elképzelés, hogy talán egyszerűbb lenne teljesen műanyagból készíteni ezeket a poharakat, így maga az újrahasznosítás sem lenne annyira nehéz.

Azonban ez az elképzelés – még magas arányú újrahasznosítás mellett is – hatalmas környezeti terhelést eredményezne, így ez nem lehet végső megoldás.

A probléma nem csak a Starbucksot érinti. A Dunkin' Donuts 2020-ra tervez valamilyen megoldás, míg a McDonald's 2025-öt jelölte meg a jelenlegi poharak kivezetésének dátumaként.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: AFP/LEON NEAL

TOP 5