Skip to main content

Jóval költségesebb egy energiatakarékos épület kivitelezése, azonban hosszútávon sokkal jobban megéri egy úgynevezett zöld ház felépítése, mint egy hagyományosé. Nem mindegy, hogy a hőáramlás milyen anyagokon, szerkezeten történik. Ezek határozzák meg a felhúzott épület későbbi rezsiköltségét. S így, habár drágák az alapanyagok, de akár féláron is kihozható az energiaszámla.

Szunai Miklós, vezérigazgató, Ökocentrum Zrt.:
- A mai legmodernebb eszközökkel akár 50%-ot is meg lehet takarítani, én azt hiszem, hogy ez egy olyan óriási mennyiség, amiért érdemes megcsinálni. Ezt a megtérülést 12-15 évre kell érteni. Ami nem kevés, de én feltétlenül azt mondom, hogy megéri, mert annál is inkább az energiaköltség ollója mindig egyre jobban nyílik negatív irányba.

Ezért is fontos a fenntartható szemlélet, - tette hozzá a budapesti egyetlen ökoház megálmodója Szunai Miklós. A Gdanski Nemzetközi Találmányi Kiállítás különdíját is elnyert épület gondoskodó és egyben gondolkodó ház, amely minden szinten energiatakarékos és környezetbarát. A találmány időtállóságát és értékét jelzi, hogy az ökoház lakásai a mai napig tartják árukat, dacára a viharos ingatlanpiaci helyzetnek.

Szunai Miklós, vezérigazgató, Ökocentrum Zrt.:
- Akkor még ez az embereket nem érdekelte ma már most az ökoházba sokkal drágábban tudják eladni a lakásokat, mint amennyiért vették és azt hiszem, hgoy ez egyedülálló. Ez mindent elmond, hogy egy jól megépített háznak igenis nagyon jó a használt értéke és tartja az árát is.

A jó szigeteltség és a minőségi anyagoknak köszönhetően ugyanis hosszútávon olcsóbban fenntartható egy zöldszemléletű lakás, mint egy hagyományos.

Szunai Miklós, vezérigazgató, Ökocentrum Zrt.:
- Ez a jövő útja, ezt meg kell csinálnia mindenkinek, természetesen ugye ez ne 15 év alatt térüljön meg hanem feleannyi idő alatt minél nagyobb állami támogatás szükséges hozzá.

Amiből mindig csak kevés van, a legújabb lehetőség családok számára a kazáncsere program, de igazán nagy volumenű széles réteget érintő támogatási lehetőségekkel rosszul állunk hazánkban, holott az energiatakarékosság költséges, ám elvárás, viszont lassan térül meg.

Forrás: http://www.somogytv.hu/cikkek/85919

TOP 5