Skip to main content

Bár a cseresznyevirág (sakura) ünnepe japán tradíció, évek óta Magyarországon is megünneplik a cseresznyefák virágba borulását. Időpontja természetesen változó, az időjárástól függ, idén például április 13-14. és 20-21. hétvégéjére csúszik.

A cseresznyevirágok nagyon érzékenyek, csak pár napig pompáznak a fasorok dús fehér vagy halvány rózsaszín színű viráglombban, utána a virágszirmok lehullanak. A kellemes illatú virágok szimbolikus jelentéssel is bírnak: rövid életük a tisztaság és egyszerűség jelképei.

Sakura a Füvészkertben

Az ELTE Füvészkertjében már pár éves hagyomány a Hanami (virágnéző ünnepség) megtartása. Mikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a kertben (idén április két középső hétvégéjén) az érdeklődők takarókkal kitelepedhetnek a fák közé piknikezni, és közben gyönyörködhetnek a látványban. Idén sem maradnak el a japán kultúrához kötődő programok: lesz többféle japán harcművészeti bemutató, összeül a japán manga és képregény klub, a táncoslábúak japán táncokkal ismerkedhetnek meg, de lesz még origami és kalligráfiai bemutató is.

A teaszeretők a második hétvégét célozzák meg, ekkor ugyanis mindkét nap betekintést nyerhetnek a japán teaszertartás misztikus világába. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő japán versforma, a pár soros haiku is megjelenik a kertben, a haiku-verseny legjobb műveit fogják felolvasni. Eközben 11 és 13 óra között mindkét hétvégén ingyenes szakvezetésbe is be lehet kapcsolódni. Akiket pedig megihletett a japán kultúra, a japán Maido webáruház termékeiből válogathatnak.

Nagykörű: Magyarország cseresznyéskertje

A Tisza-partján elhelyezkedő község rendelkezik az ország legnagyobb cseresznyéskertjével: több, mint 200 hektáron terül el a ma már védett márkanevű nagykörűi cseresznyét termelő liget. Így nem is olyan meglepő, hogy Nagykörű is minden évben megünnepli a cseresznyefák virágba borulását.

Idén azonban a hosszúra nyúlt tél itt is megnehezítette a szervezők életét: a fák még csak épphogy elkezdtek bimbózni, a kiszámíthatatlan időjárás miatt nem lehet előre megjósolni, mikor bontanak virágot. Ezért sajnálattal jelentik be honlapjukon, hogy idén a turisztikai szempontból is vonzó Cseresznyevirág Ünnepet nem tudják meghirdetni, a szertartást csak az aktuális vasárnapi mise keretében tudják celebrálni. Ugyanis a nagykörűi ünnep kuriózuma a fáklyás körmenettel záruló fagyűző szertartás, ami mindig rengeteg látogatót vonz.

Ettől függetlenül még érdemes lehet április vége felé Nagykörű környékére kirándulni, hiszen ha programsorozat nem is lesz, a virágzó „cseresznyefaerdő” nem mindennapi látványt nyújthat.

Szerző: Frányó Krisztina – Pozitív Nap

Forrás: http://www.pozitivnap.hu/belfold/viragzik-a-cseresznye-ujabb-ok-az-unnepre

Kép forrása: http://kozold.hu/esemenyek/801/nagy-cseresznyevasar---nagykoru/

TOP 5