Skip to main content

Ezzel a megdöbbentő kérdéssel szembesülhet az, aki nyomon követi a tököli Nusi farm lovainak hányatott sorsát. Ugyanis a lakossági bejelentésre felfedett lovarda állatainak botrányos állapota miatt végre sikerült hatósági állatorvost hívni, de ők nem minősítették állatkínzásnak a látottakat.

A Bottyán Equus Hungária állatvédői feljelentést tettek Vaskó Attila, a tököli Nusi farm vezetője ellen állatkínzás miatt, derül ki a szervezet Facebook oldalán megjelent bejegyzésükből.

Ezt azért látták szükségesnek, mert a remélt hatósági segítséget a lovak megmentésére annak ellenére nem kapták meg, hogy hosszas telefonálgatás után, és napokkal később, sikerült elérniük, hogy hatósági állatorvos vonuljon a telepre.

Végül is egyetértettek a Bottyán Equus képviselőivel, miszerint a lovak tartási körülményei és fizikai állapotuk ,,kifogásolható ", de nem hangzott el a jegyzőkönyvben, hogy a helyszínen tapasztaltak kimerítik az állatkínzás fogalmát. Egyetértettek abban is, hogy a terület nem megfelelő ennyi ló tartására. Az ellenőrzés folyamán kiderült a lóútlevelek részbeni hiányossága, mindezek ellenére nem mondták ki a kobozást. Forgalmi korlátozást rendeltek el, ez az egyszerű halandók részére annyit takar, hogy a lovakat lefoglalták, de maradnak a területen, hatósági ellenőrzés alatt tartják őket az ügy lezárásáig. A szemlén résztvevő Dr. Siket Péter, Ráckevei járási állategészségügyi állomás által kirendelt hatósági állatorvos által írt jegyzőkönyvben nem tett említést arra, hogy véleményük szerint a lovak fizikai állapota és tartási körülményeik kimerítik az állatkínzás fogalmát.”

A közösségi oldalon hozzászólók kommentjei között van, aki a másik fél véleményét is kikérte telefonon, aki anyagi nehézségekre panaszkodott szerinte. 15 év munkája van az állományban, amitől nem akar megválni, ezért nem adta el. Valóban vannak nagyon rossz állapotú lovak, írja a hozzászóló, de ő úgy tudja a lovarda tulajdonosától, hogy az egyik 10 éve kehességgel küzd, azért olyan sovány, amelyiket pedig el kellett altatni, az idegrendszeri betegségben szenvedett. Valójában segítségre lenne szüksége a lovarda fenntartásához, különösen szalmában van nagy hiány, aminek nagyon felment az ára.

Hogy miért nem fordult korábban az állatvédőkhöz, és meddig várt volna a nem is kért segítségre, ha állatszerető lakosok nem jelentik a telepet a Bottyán Equus-nak?

Ezek olyan kérdések, amikre már nem fogunk választ kapni, de ami elgondolkodtathat bárkit, hogy melyik oldalt támogatná a kialakulóban lévő jogi viszályban.

Heiling-Koltai Beáta,

forrás és képek:Bottyán Equus Hungária Facebook oldala

ElőzményHaldokló lovak eszik az ürüléküket Tökölön

 Folytatás: A hatósági állatorvos nem rendőr

Forrás: http://www.rackevei-hirhatar.hu/hirek/ez-nem-allatkinzas

TOP 5