Skip to main content

Kenderesen és Kisújszálláson is a minél nagyobb önellátásra törekszenek az emberek. Az önkormányzatok pedig vagy a Startmunka keretében vagy szociális szövetkezetekkel biztosítanak munkát.

Kenderesen az önkormányzat tavaly már száraztészta-készítő üzemmel elkezdte a központi konyha önellátását, melyet idén is folytat.

- Most zárult le a 300 négyzetméteres fóliasátor beszerzési pályázata - tudtuk meg Süveges Lajostól, a Kenderes Városgazdálkodás vezetőjétől. Az önkormányzat 62 hektáron a konyhakerti növények mellett gabonát és takarmánynövényeket termel.
– Állattenyésztési ágazatunkhoz most vesszük meg az induló 20 sertést, 200 tojótyúkot, 10 vemhes anyabirkát. Emellett a helyi biomassza hasznosítása, valamint egy vágópont létrehozása is a terveink között szerepel – mondta.

Kisújszálláson a napokban indult a Kunsági Fecske Szociális Szövetkezet, elnöke Madarász József. A céget nyolc magánszemély alapította, elsősorban lakásszerviz-szolgáltatást végeznek. Céljuk, hogy a szakképzettséggel rendelkező munkanélküli tagjaik a szövetkezet munkavállalójaként visszakerüljenek a munka világába. A Kunország Szociális Szövetkezethez pedig alapítóként csatlakozott az önkormányzat és több magánszemély is.

- Magánemberként azért csatlakoztam, mert azt tapasztaltam, hogy sok tenni akaró ember van környezetemben, akiknek nincs önállóan lehetősége vállalkozást indítani - mondta Kui János. A szövetkezésre több sikertörténetet láthatunk külföldön, de  itthon is van példa, hogy érdemes kicsiben vállalkozni. Kisújszálláson is több üzletágban van fizetőképes kereslet.

A hetvenegy éves Szatmári Sándorné évek óta mindent megtermel magának.

- A kertemben van alma, szőlő, barack, szilva, amiből lekvárt főzök. A lányomékat befőttel és száraztésztával is ellátom. Most is a hagymától a zöldségen, borsón át az uborkáig minden el van vetve. Rengeteg virágom is van, mert szeretek bennük gyönyörködni - mondja Margitka néni.

Vélemények:

Megéri-e a családnak és a városnak az önellátás?

Farkas Kálmán: - Természetesen megéri, hogy maguk termeljük meg amire a konyhában szükség van. A feleségemmel mi  évtizedek óta önellátóak vagyunk. A kertben megterem minden zöldség, a borsó, bab, uborka és a gyümölcs. Főzünk lekvárt, teszünk el befőttet, hiszen nagyon finom a meggyes pite saját meggyből. Emellett tartunk baromfit, galambot, nyulat, a feleségem még kacsákat is töm, hogy minél többféle húst tudjunk fogyasztani. Az önellátásra törekvés a városnak is fontos, örülök, hogy alakulnak itt is szociális szövetkezetek.

Klauszmann Zoltán: - Bár most az időjárás nem volt a legkegyesebb a kertészkedőkhöz, de még mindig megéri megtermelni azt, amire szükségünk van. Nekünk a Bánomkertben van földünk, ahol sok gyümölcsfa van, a szántó részen pedig megtermelünk mindent ami itthonra kell. A lekvárt hagyományosan üstben főzzük és sok télire befőtte, savanyúságot is  elrakunk. Városi szinten az önellátás megszervezése több munkahelyet jelentene, ami jó dolog, másrészt ellenőrzött minőségű árut lehetne így venni, ezért is várom ezt a lehetőséget.

Papp Ilona: - Sajnos nincs kertünk ahol bármit is megtermelhetnénk, így sokkal drágábban tudok megvenni mindent, ami a főzéshez kell. Hallottam, hogy a városban kezdenek szociális szövetkezetek alakulni. Nagyon támogatom őket, hiszen ezekben munkanélküliek jutnak álláslehetőséghez. Remélem hamarosan termelői piac is indul városunkban, s  akkor olcsóbban tudnánk a helyben vagy a környéken megtermelt javakhoz - hús, zöldség, gyümölcs - hozzájutni, ami a gazdáknak is jó lenne, hiszen nem kellene utaztatniuk az árut.

Szerző: Daróczi Erzsébet

Forrás: http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/gazdasag/munkanelkulieket-is-bevonnak-a-legteljesebb-onellatas-a-cel-498241

Fotó: Daróczi Erzsébet

TOP 5