Skip to main content

Az ír kormány lerombolja a dohányreklámok utolsó védvonalát is: ha a parlament elfogadja, akkor a jövő év elejétől csak egyforma nagyságú, egyszínű színű dobozokban lehet majd forgalomba hozni a cigarettákat Írországban - írja a Napi Gazdaság.

A méretet és a színt jogszabály rögzíti majd, a dobozok alján, szintén szabványos betűkkel feltüntethetik nevüket a gyártók, a hátoldalon azonban egy a dohányzás káros hatásaira figyelmeztető, sokkoló - például egy elpusztult tüdőt ábrázoló - képet kell elhelyezniük.

A dublini kormány 2004-ben betiltotta a dohányzást a vendéglőkben és a munkahelyeken, 2007-ben megtiltotta a tízdobozos csomagok értékesítését, 2009-től tilos a dohányáruk reklámozása és a sokkoló képet 2013 elejétől kell a dobozokra nyomtatni. Így a mostani javaslattal a hirdetések utolsó lehetőségét szüntetnék meg.

Az indoklás szerint Írországban még mindig minden második dohányos a cigarettázás miatt hal meg. A káros szenvedély visszaszorulása miatt a gyártóknak naponta 50 új kuncsaftot kell szerezniük, hogy a fogyasztást szinten tartsák, és miután felmérések szerint a dohányosok négyötöde 18 éves kora alatt szokik rá a cigarettázásra, az új vásárlók többsége a tinédzserek közül kerül ki.

A kormány szerint rájuk, különösen a lányokra, komolyan hat a cigarettásdobozok vonzó megjelenése. A dohánygyártók úgy vélik, az egyszínű doboz megkönnyíti a hamisítók tevékenységét, mivel így jobban álcázhatják rossz minőségű portékáikat.

Forrás: http://index.hu/gazdasag/2013/05/30/jon_az_egyencigaretta_irorszagban/

Kép forrása: http://www.irishexaminer.com/breakingnews/ireland/cabinet-passes-plain-cigarette-packets-595833.html

TOP 5