Skip to main content

Mától a bankok magasabb tranzakciós illetéket kötelesek fizetni a pénzforgalmi műveletek után: a korábbi 2 ezrelékről 3 ezrelékre nő az elektronikus tranzakciók után felszámított illeték, a készpénzfelvételé pedig megduplázódik. Ennek ellenére tömegek térhetnek vissza a készpénzhasználathoz.

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Tízezer forint felvétele a bankjegykiadó automatából a korábbi 30 forint helyett 60 forintos bevételt jelent a költségvetésnek − és várhatóan közel ennyi többletköltséget fog jelenteni hamarosan a polgárnak is. Varga Mihály gazdasági miniszter azonban nem volt figyelemmel a bankok üzletszabályzataira az illeték megemelésének bejelentésekor, így fogalmilag kizárt, hogy a bankok már holnaptól közvetlenül át tudják hárítani az ügyfelekre a megemelt illeték terhét. Ugyanis a jogszabályok értelmében az ügyfélre kedvezőtlen díjmódosulást a banknak 60 nappal annak hatálybalépése előtt kell meglépnie, így legkorábban augusztus 17-étől élhetnének a megváltozott tételek a június idusán tett bejelentés után.

Miután a bankok a mostani illetékemelésre nem tudtak úgy készülni, mint az elmúlt év végén, az új üzletszabályzatok bankonként eltérő időben lépnek életbe − a pénzintézetek zöme augusztus végén, szeptember elején szigorít (olyan is van, mint például az UniCredit, amelyik októbertől érvényes változásokat jelentett be tegnap). Az viszont nagyban hasonlít a januári lépésekhez, hogy a bankok zöme fűnyíróval indul − ahol lehet, meglépi a teljes illetékemelést, más szóval teljességgel az ügyfélre hárítja a többletköltségeket. A későbbiekben ugyanakkor várható, hogy a pénzintézetek ismét elkezdenek versenyezni és bizonyos számlacsomagok, tranzakciók vagy épp kártyák esetében visszakoznak, legalább részben magukra vállalják az illetékterheket.

Hátra arc?

A mostani emelésre adott banki válaszok között talán a legkeményebb, hogy számos bank jelen állás szerint megszünteti a bankkártyás vásárlások eddig általuk önként vállalt illetékmentességét is. Történik mindez épp olyan időszakban, amikor a növekvő banki költségek miatt munkavállalók (és cégek) tömege kezdett el azon gondolkodni, hogy visszatér a készpénzhasználathoz.

A készpénz uralmának előretörését erősítheti az a július közepén a Kúrián meghozott döntés, amely szerint a közalkalmazotti illetmények kifizetésével kapcsolatban felmerülő banki többletköltségeket a munkáltatónak kell viselnie. Bár hangsúlyozottan egyedi döntésről van szó − Magyarországon nincs precedensjog −, sok munkáltatóban felmerülhet, hogy a dolgozói követeléseket (esetleg pereket) azzal lehet a leghatékonyabban kivédeni, ha készpénzben fizetik a járandóságot.

Kifogni a szelet a vitorlából

Korábbi cikkünkben már rámutattunk (Napi Gazdaság, 2013. június 21.), hogy a kártyás vásárlások utáni tranzakciós illetékbevétel éves szinten még a magasabb, 3 ezrelékes mértékkel és a tavalyival azonos, közel 15 százalékos forgalombővüléssel számolva sem haladná meg a 6 milliárd forintot. Ha a kormányzat le tudna mondani erről a teljes illetékbevételhez képest marginális tételről, jórészt kifogná a szelet a készpénz hatalmát visszahozni akarók táborának zászlajából; a már politikai pártok által is támogatott törekvés egyértelműen a szürke- és feketegazdaságot erősítené.

A kártyahasználattal a polgárok valóban tranzakciós illeték nélkül költhetnék a pénzüket termékek és szolgáltatások vásárlására, emellett a kormányzat gondjai is enyhülnének. Ha ugyanis mind többen követelnék ki a kereskedőktől a kártyaelfogadást, akkor a pénztárgépek NAV-os bekötésénél jóval egyszerűbb és megkerülhetetlenebb módon nőne a lekönyvelt vásárlási tranzakciók száma, lényegesen csökkenne az adóelkerülés. A növekvő igény pedig rendkívül gyorsan csökkentené Magyarország lemaradását a fejlett nyugati országoktól a pos-ellátottság terén (a környező országok fejlettségének megfelel a hazai ellátórendszer).

Bankkártyás vásárlások (magyar plasztikok)

 

2009

2010

2011

2012

Itthoni tranzakciók (millió db)

174,7

196,6

222,5

252,3

Külföldi tranzakciók (millió db)

8,7

11,4

14,5

18,7

Hazai költés (Mrd Ft)

1242,0

1362,0

1554,0

1729,0

Külföldi költés (Mrd Ft)

149,0

187,0

226,0

280,0

Forrás: MNB

Forrás: http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/visszater_a_keszpenz_uralma.561018.html

TOP 5