Skip to main content

Az oktatás megöli a kreativitást? A kérdést úgy is feltehetjük, az oktatás ellehetetleníti a jobb sorsra érdemes tehetségeket?

A TED (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn) című konferenciasorozat már sokszor mondott, mutatott nekem hasznos, okos, érdekes gondolatokat. A sorozatot a non-profit The Sapling alapítvány rendezi. A fő jelszavuk:„ideas worth spreading”, azaz olyan gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni. Az előadók számára csupán 18 perc áll rendelkezésre, ennyi idő alatt kell bemutatniuk a gondolataikat, a legérdekesebb előadásokat pedig az interneten is közzéteszik. Már több mint 600 videó érhető el magyar felirattal is.

Most Sir Ken Robinson előadását hoztam el nektek, melyet már több mint húszmillószor töltöttek le a netről! Nem véletlenül: szellemesen és okosan beszél arról az abszurd helyzetről, hogy felgyorsult világunkban még arról sincs fogalmunk, milyen lesz az életünk 5 év múlva (a napjainkban legnépszerűbb foglalkozások zöme pár éve még csak nem is létezett!) - mégis, az oktatási rendszernek arra kellene felkészíteni a gyerekeket, hogy 25-30 év múlva sikeresen éljék az életüket... S hogy miközben minden gyerek hatalmas kreativitással rendelkező "művésznek" születik - az oktatási rendszer, mindenhol a világon, sokkal inkább akadémikusokat képez...

Szánjátok rá azt a 18 percet, érdemes. A videót itt lehet megtekinteni. A témában, ha nincs kedvetek megtekinteni a „hosszú” videót, el lehet olvasni ezt a cikket is.

Forrás 

Kép

TOP 5