Skip to main content

German Steriglov egy nap felhagyott felfelé ívelő karrierjével, és elhagyva a várost, családjával falura költözött. Akkor sokakban felmerült a kérdés, vajon mi motiválhatta a luxuséletmódhoz szokott milliomost döntésében.

Vélhetően politikai okok is közrejátszhattak abban, hogy Steriglov, felismerve az ezzel együttjáró veszélyeket, felhagyott a politizálással. Addigi életmódjuk rendre azzal járt ugyanis, hogy mindenhova csak testőrökkel mehettek, hiszen Oroszországban bármely híresség elrabolható váltságdíj fejében, vagy támadás áldozatául válhat.

De Steriglovot nem csak ez motiválta. Vallásos ember lévén hamar megértette, hogy mind a vagyon megtartása, mind a politizálás csak úgy folytatható, ha rendre megszegi azokat a vallásos normákat, amiket egyébként be kellene tartania.

Kiábrándulván ezért a luxus életmódból, más nem tehetett, minthogy egyszerűen felhagyott azzal, és 2005-ben vidékre költözött.

Természetesen más ok is közrejátszott abban, hogy a milliomos felhagyott a városi életmóddal. Kezdeti sikerei után politikai ambíciói nem látszottak rendre megvalósulni, pl. nem ő lett a moszkvai polgármester, így át kellett értékelnie addigi életét. Vagy egy anyagi értelemben is fenntartható életformát választ vidéken, vagy akár teljesen tönkre is mehet a városban. Steriglov az első megoldás mellett döntött.

Olyan birtokon talált „menedéket”, mely szinte teljesen el van zárva a külvilágtól. Legközelebbi szomszédja 15 kilóméterre lakik tőle. Ma puritán emberként, a vallásos normákat szigorúan betartva él. Akár az ősei, hiszen házukban, mely egy erdei tisztás közepén áll, még áram sincs.

Az egykori milliomos népes családjával együtt szinte teljesen önellátó, csak azt szerzik be a városból, amit maguk nem tudnak megtermelni, így pl. sót, cukrot, teát. Sokadmagukat növénytermesztésből és állattartásból látják el.

De a szakítás a várossal, nem csak ebben áll. Az egykori milliomos négy gyermeke az erdőben született, e célból vagy vizsgálatok okán nem keresték fel a kórházat. A gyermekek iskolába sem járnak. (Azt, hogy honnan szerzik be alapvető ismereteiket, miből vagy kitől tanulnak, nem tudjuk, hisz ha nincs áram, nyilvánvalóan internetet sem használhatnak. - szerk.)

Steriglov elmondása szerint boldogan él családjával, hisz mindenük megvan. Felesége ugyan nehezen szokott hozzá az új életformához, de most már ő is boldog. Csak úgy, mint a gyermekeik, akik egyszer csak elhagyják a szülői fészket, ez nyilvánvaló.

Kérdés, ők vajon visszatérnek-e a „civilizációba”, vagy végleg vidéken maradnak-e, ahogy szüleik is. A jövő majd eldönti.

Forrás

TOP 5