Skip to main content

A legtöbb, pénzről alkotott elképzelésünket – hisszük-e, vagy sem – de gyerekkori tapasztalataink formálják, és sok esetben ezek a dogmák nem mindig állják meg a helyüket. Például nem biztos, hogy ha többet keresünk, akkor boldogabbak is leszünk.

Legtöbb, pénzről alkotott elképzelésünket – hisszük-e, vagy sem – de gyerekkori tapasztalataink formálják, és sok esetben ezek a dogmák nem mindig állják meg a helyüket – írja a Business Insider.

Az első dogma az, hogy ha többet keresünk, akkor boldogabbak is leszünk. Érdemes figyelembe venni, hogy például azok közül, akik sokat keresnek, sokan lehetnek olyanok, akik sokat is költenek. A legfontosabb az, hogyan menedzseljük a pénzünket. Kutatások emellett azt mutatják, hogy egy bizonyos pontfizetési szint után a pénz már nem tölti el nagyobb elégedettséggel az embereket. Fontos az is, hogy mire költjük a pénzünket, ez is növelheti boldogságérzetünket, ebben az esetben pedig sokszor nem a pénz mennyisége számít.

Szülőként természetesen mindig úgy véljük, hogy pénzügyi fronton is a gyerek az első, ám az Egyesült Államokban fontos a nyugdíjra is félretenni, és míg a gyereknek lesz lehetősége diálhitelt felvenni tanulmányaira, addig nyugdíjcélra nem adnak hitelt. Érdemes bizonyos határokat szabni a gyermekekre történő költés területén, nem biztos, hogy például minden új ruhát a szülőnek kell finanszíroznia, meg lehet mondani a csemetének, hogy ha már egy szinttel drágább pulcsit venne, a különbözetet neki kell állnia.

Míg sokan úgy véljük, hogy a hitel alapjaiban rossz, vannak ugyanakkor azonban olyan esetek, amikor a hitel nem rossz. Például ha egy olyan termék, tárgy, ingatlan, tudás megvásárlására fordítjuk, melynek értéke nőhet az idő elteltével. Nem biztos, hogy az is jó megoldást, hogy félretesszük az életcéljainkat addig, míg nem tudjuk megengedni magunknak. Sokszor elég lehet kreatívnak lenni, vagy havonta csak egy kisebb összeget megtakarítani és már meg is tudjuk valósítani a kívánt célokat.

Ingatlant ne egy romantikus döntésből kifolyólag vásároljunk, pusztán pénzügyi logika mentén tegyük meg ezt. Értékeljük a szempontokat: meddig tervezünk az adott városban élni például? Sokszor megfontoltabb döntés lehet az, ha nem vásárolunk ingatlant, hanem inkább bérelünk.

A végére pedig talán a legfontosabb: a pénz nem minden gonosz eredője. A pénz önmagában nem rossz, vagy jó, a fontos az, hogy mit tesznek vele az emberek. Mindig lehet találni olyan gazdag embert, aki irigy és erkölcstelen, ám erkölcsös és adakozó gazdagokra is bőven van példa. A pénzzel kapcsolatos döntéseket mi választjuk meg.

Forrás

Kép: Dollárhegyek: lehet, hogy nem boldogít? Forrás: AFP / Ronaldo Schemidt

TOP 5