Skip to main content

Tovább dagadnak a hullámok a 1507-es génpiszkált kukorica európai engedélyezésével kapcsolatos vitában.

A múlt hét keddi tanácsülés után az Európai Bizottság azt tervezi, hogy engedélyezni fogja a tagállamok túlnyomó többsége által elutasított kukoricát. A génpiszkált kukoricát elutasító tagállamok a Bizottsághoz címzett levelükben az engedélyezési javaslat visszavonását sürgették. Zöldek bizalmatlansági inditványt kezdeményeznek, ha a Bizottság engedélyezi a 1507-es kukoricát.

Miként arról keddi sajtóközleményünkben beszámoltunk, az EU tagállamok minisztereinek többsége ellenezte a Pioneer által kifejlesztett „1507” nevű génmódosított kukorica termesztésének engedélyezését, a Tanács ülésen nem született döntés a javaslatról. Ezért az ügyben végül az Európai Bizottság hozhat határozatot. A hírek szerint az Európai Bizottság azt tervezi, hogy engedélyezni fogja a tagállamok túlnyomó többsége és az Európai parlament által egyaránt elutasított kukoricát.

A keddi döntés után azonban nem ültek el a hullámok. A génmódosított kukorica engedélyezését ellenző tagállamok levélben fordultak az ügyben illetékes biztoshoz, Tonio Borghoz, amelyben jelezték, hogy kedden mindössze 5 tagállam támogatta a '1507' névre hallgató génpiszkált kukorica engedélyezését, 19 tagállam viszont ellene szavazott. A tagállamok levelükben hangsúlyozták, hogy a Bizottságnak tartania kell magát egy még 1999-ben elhangzott ígéretéhez, amely szerint nem kíván ilyen esetekben szembe menni a tagállamok és az Európai Parlament túlnyomó többségének akaratával. A levelet aláíró külügyminiszterek aláhúzták, hogy szerintük a Bizottság nem hagyhatja figyelmen kívül a tagállamok által felvetett jogi, politika és tudományos aggályokat. Mindezek figyelembe vételével a tagállamok bíznak abban, hogy a Bizottság visszavonja a vitatott génpiszkált kukorica termesztési engedélyére vonatkozó javaslatot.

A Zöldek bejelentették, hogy ha a Bizottság engedélyezi a 1507-es kukoricát, akkor bizalmatlansági indítványt kezdeményeznek az Európai Parlamentben. Ez akár még José Manuek Barrosonak, az Európai Bizottság elnökének és teljes csapatának a lemondásához is vezethet...

ÍRTA FIDUSZ , 2014. FEBRUÁR 13. 17:27 

Forrás

TOP 5