Skip to main content

Az amerikaiak hihetetlen sokat dolgoznak, majdnem 50 órát hetente, ám nem számolnak azzal, hogy ez a rengeteg munka mit is okoz. A Washington Post összeszedett 5 okot, ami miatt nem érdemes hihetetlen sokat dolgozni.

Egyedül egyes ázsiai államokban dolgoznak többet, mint az Egyesült Államokban. Az amerikaiak hetente 50 órát is ledolgoznak, és a társadalomban is tapasztalható egy olyan elvárás, hogy a komoly vagyonért sokat kell dolgozni.

Washington Post ugyanakkor most összegyűjtött 5 okot, hogy miért is nem éri meg agyondolgozni magunkat. Az okok elsősorban az Egyesült Államokra érvényesek, ám Európában, így Magyarországon is megszívlelhetőek. 

  1. Lebetegedik az ember. Az amerikaiak kétszer annyikt költenek egészségügyi kiadásokra, mint a világ más fejlett országaiban élők. Ráadásul hamarabb is halnak meg, mint a hasonló fejlettségű országokban élők.
  2. Stressz. Hiába lehet az USA a világ leggazdagabb állam, ha az ott élők szoronganak a legtöbbet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint élete során minden harmadik amerikai ember ki volt téve stressznek.
  3. Kisebb agyi térfogat. Kutatások azt bizonyítják, hogy aki stresszes eseményeken ment keresztül és stresszesnek is érzi magát, az kisebb térfogattal számolhat az agy kritikus részein, melyek a gondolkodásért, tervezésért, döntéshozatalért, illetve a tanulásért felelnek.
  4. Egyensúlyhiány. Az OECD tagállami közül az amerikai azon emberek között vannak, akik legkevésbé tudják megtalálni a munka és szabadidő közötti egyensúlyt. Ráadásul egyre több amerikai panaszkodik arra, hogy úgy érzi, folyamatosan rohannia kell, nincs elég ideje a családjára, barátaira.
  5. Teljes elszakadás a munkától. A Gallup felmérése szerint az amerikai munkavállalók mintegy 70 százaléka nem elkötelezett a munkája iránt, ez évente 450-500 milliárd dolláros kiesést okoz az amerikai produktivitásban.

Fontos megjegyezni emellett, hogy az inspiráció, a kreatív ötletek lazább környezetben szoktak általában megszületni, még Bill Gates is tart olyan heteket, amiket csak a pihenésre, gondolkodásra szán, és nem végez produktív munkát.

Forrás

Kép: Fotó: AFP / Patricia De Melo Moreira

TOP 5