Skip to main content

A Bordányban működő Dél-alföldi Ifjúsági Szövetség sikeresen pályázott a nagyközség Mező dűlő 64. szám alatti tanyájának teljes körű felújítására: az épület az összedőlés határán volt, a tető folyamatosan beázott, leszakadozott a mennyezet, kilyukadt a fal, és a kemence is veszélybe került.

– Leader-pályázaton százszázalékos támogatással nyertünk 12 millió forintot a tanya felújítására, ahol egy helytörténeti kiállítást hozunk létre. Kívülről már elkészült, a takarításban és pakolásban külföldi diák önkéntesek is részt vettek, akik csereprogramban töltöttek néhány hetet Bordányban. A tornác és a kemence is régi fényében tündököl, korabeli konyhabútort, fényképeket és néhány apróbb berendezési tárgyat is kaptunk már. Van egy olyan 50-es évekbeli fénykép, ami pont ezen a tanyán készült, és egy lánykikérés pillanatát örökíti meg – mondta , az ifjúsági szövetség elnöke. 

A fiatalok a bordányi Vadgesztenye ifjúsági szálláshellyel működnek majd együtt: a Bordányba látogató turistáknak a régi tanya meglátogatása lehet az egyik programjuk. Az épület mellett egy korabeli konyhakertet terveznek létrehozni, és az akkori állattenyésztés bemutatásának sem látják akadályát. A tanyát a tervek szerint szeptemberben nyitják meg az érdeklődők előtt.

A fiatalok a tanya további berendezéséhez a településen lakók segítségét kérik: bútorokat, használati tárgyakat keresnek. A falvédőktől az evőeszközökön át a szódásüvegig minden tárgy érdekes lehet. Jól jöhet egy régi talicska, faláda is, hiszen a tanyához zöldségespince is tartozik. Korabeli fotókat is várnak, amelyeket digitalizálás után visszaadnak. A tárgyakon feltüntetik, melyik családnak köszönheti a falu a kiállítási darabot. A felajánlásokat a faluházban várják.

Forrás

Fotó: DM

 

TOP 5