Skip to main content

Érdekes hírre lettünk figyelmesek az elmúlt hetekben. Senki sem vállalja a sikeres polgármester után a mintafalu vezetését.

Nehéz örökség, úgy látszik. 

Korábban, 2011-ben így írt a faluban véghezvitt kétévtizedes, főleg pályázati pénzekből finanszírozott fejlesztésekről a TEOL:

"Aparhant igényes település. Elárulják ezt a rendezett, tiszta porták, közterületek. A völgységi falu országszerte ismert azokról a plusz szolgáltatásokról, amelyekhez az itt élők térítésmentesen, illetve jelképes összegért juthatnak.

Ami igazán egyedivé teszi, az a lakosoknak nyújtott szolgáltatások színvonala. A falu éves költségvetése mintegy 250 millió forint. Ennek a pénznek elégnek kell lennie  a nyolcosztályos iskola, az óvoda, és mindazon juttatások, szolgáltatások fenntartására, amelyek országos hírűvé tették a települést. Például az ingyenes tankönyvellátásra, az óvodások és iskolások ingyenes étkeztetésére, az ingyenes szemétszállításra, a kábeltelevízió és internet szolgáltatás hazai árak alatti üzemeltetésére.

Hazai szinten kimagasló eredmény, hogy a háztartások közel fele rendelkezik szélessávú internet hozzáféréssel, így nem is csoda, hogy az aparhanti gyerekek járatosak a számítógép használatában."

Mindez a 24 éve polgármesterként dolgozó Szűcs György és képviselőtestülete érdeme. A korábban tanárként dolgozó vezető azonban 60 éves, elmegy nyugdíjba, valakinek váltania kellene. Hogy ki lesz az utódja, nem lehet tudni. Egyelőre nincs jelölt.

Mi állhat mindennek a hátterében? Természetesen a magyarság széthúzó ereje. Sikerei ellenére ugyanis Szűcs Györgynek akadtak kritikusai, így vélhetőleg a döntés alapmotívuma ez, a polgármester belefáradt  az állandóan kritizált munkavégzésbe. De milyen érdekes a világ! A kritikusok közül senki sem meri felvállalni a falu vezetését, nyilván nehéz lenne a megmérettetést vállalni, a munkát jobban végezni.

A törvény azonban az ilyen helyzetekre is talál megoldást, amíg nincs utód, az addig hivatalát betöltő polgármester kénytelen a települést tovább irányítani. 

Az eseményekről itt lehet bővebben olvasni. Képsorozat művészi fotókkal a településről pedig itt tekinthető meg.

Forrás

Kép

TOP 5