Skip to main content

Hamarosan a miskolci segély- és karitatív szervezetek is kaphatnak nagyáruházak majdnem lejárt árukészletéből. A fővárosi Magyar Élelmiszerbank Egyesület akciójáról van szó, mely sikeresen működik egyelőre a fővárosban és környékén, valamint Szegeden. Az egyesület eddig öt Metro áruházzal kötött szerződést, melynek alapján a szavatossági idejükhöz közeledő élelmiszereket az adott város vagy városrész segélyszervezetei elszállíthatják.

Jövő év elején

Ebben az akcióban főleg olyan szervezeteket, alapítványokat támogatnak, melyek hajléktalanok gondozásával, ellátásával foglalkoznak, hiszen az áruház által átadott élelmiszerek tovább nem tárolhatók, azokat rögtön ki kell osztani és elfogyasztani.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület ügyvezetője, Térfy Anna lapunknak elmondta, hamarosan szerződést kötnek a székesfehérvári és a nyíregyházi Metroval is, majd a jövő év elején a miskolci áruház következik. Jelenleg országszerte 500 olyan szervezettel állnak kapcsolatban, melyek rászorulókon segítenek. Ezek közül felkeresik majd a miskolciakat is, hogy megtudják, igényt tartanak-e az élelmiszer-akcióra. Hangsúlyozta: de bármelyik egyesület vagy alapítványt megkeresheti az élelmiszerbankot e-mailben (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), így ők biztosan nem maradnak ki a támogatásból. Megtudtuk azt is: egy-egy Metro áruház naponta 30-150 kiló ételt tud adományozni, ezek majdnem lejárt szavatosságú tejtermékek, zöldségek, húsok és pékáruk.

A miskolci intézményvezetők örülnének az élelmiszerbank segítségének. Duberné Dunaveczki Éva, a Magyar Vöröskereszt Hajléktalanokat Gondozó Központjának vezetője úgy fogalmazott: jól jönne a támogatás, hiszen jelenleg csak hétfőtől péntekig tudnak egy tál meleg ételt biztosítani a hajléktalanoknak, hétvégén viszont ellátatlanok maradnak. Akinek van nyugdíja vagy valamilyen segélye, az vesz magának ételt, de a többiek éheznek, tette hozzá az intézményvezető. Hangsúlyozta: a kapott élelmiszereket rögtön ki tudnák osztani, hiszen az intézményben 300 ember van bent éjszaka. Örülnének nyersanyagoknak is, hiszen abból meleg ételt főznének. Az intézmény dolgozói hétvégén túlórában is vállalnák a pluszmunkát, tette hozzá az intézményvezető.

Szükség lenne rá

A Napfényt az Életnek Alapítvány elnöke, Tóth József is örülne az élelmiszer-adománynak. Mint mondta, főleg télen lenne rá nagy szükség, mert ilyenkor már nem találnak munkát azok a hajléktalanok sem, akik nyáron alkalmi munkából fent tudták magukat tartani. Jelenleg az egészségügyi részlegen tartózkodók naponta 3-szor kapnak élelmet, az átmeneti szálláson lakók naponta 2-szer, de a nappali melegedőben tartózkodók legfeljebb csak teához és zsíros kenyérhez jutnak hozzá. Télen ők is 100-120-an vannak, úgyhogy sokat segítene a helyzetükön tartalmasabb étel – jelezte az elnök.

Forrás: http://www.mon.hu/kuka-helyett-a-tanyerra/2124224

TOP 5