Skip to main content

Kötelező betétdíjas rendszer bevezetését javasolja az italcsomagolásokra az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség. Ezzel ösztönöznék a magyar lakosságot az üdítős és ásványvizes palackok szelektív begyűjtésére. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége ellenzi ezt a kezdeményezést, mert attól tartanak, hogy visszaesik ezen dobozos és pet palackos italok forgalma, hiszen a betétdíj plusz költséggel is járna a vásárlóknak. Bár ebben az élelmiszerüzletben elég jól látható helyen van a szelektív hulladékgyűjtő, az emberek többsége nem foglalkozik azzal, hogy a megvásárolt palackokat fogyasztás után vissza vigye.

Máté Józsefné:

- Szoktunk ásványvízet venni, de nem gyűjtjük a palackokat, őszintén megmondom.

Van olyan is, aki bár gyűjti, de otthoni felhasználás céljából tartja meg az üvegeket.

Lenkai Zsuzsa:
- Azért gyűjtjük, mert kemence lesz belőle, és annak az aljának a szigeteléséhez.

A legtöbb palack nem a szelektív gyűjtőben, hanem a kukában végzik, ez a legnagyobb oka annak, hogy a szaktárca javasolja a betétdíj bevezetését az úgynevezett egyutas italcsomagolásoknál. Ez sokakat nem zavarna, sőt ösztönzőleg hatna.

Orbán Jenő:
- Hát akkor biztosan visszavinném, mert, hogy ha valami értéke lenne akkor csak azt mondanám, hogy nekem is megéri, mert ha én egyszer adok érte, akkor adjanak is vissza érte.

A jelenleg piacon levő betétdíjas üvegekért több tízforintot is kaphatnak a vásárlók, ennek ellenére sem viszik sokan vissza a beváltóhelyekre - mondja az egyik élelmiszer üzlet lánc kommunikációs vezetője.

Fodor Attila CBA kommunikációs vezető:
- Az elmúlt években megfigyelhető tendencia az, hogy a lakosság egyre kisebb mértékben hozta vissza a visszaváltható palackokat. A sör, a bor illetve a pezsgő vonatkozásában, azért ez jelen van a piacon továbbra is, de ezeknél is azt tapasztaljuk, hogy minden évben jópár százalékos mértékben csökken a visszahozott palackok mennyisége.

Magyarországon jelenleg a csomagolási hulladék 15 %-át teszi ki az italcsomagolás. Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség elsősorban a szemétbe dobott palackok sorsát szeretné megmenteni.

Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség ügyvezetője:
- Abszolút előnyöket jelentene a társadalom számára, hiszen az a nagy mennyiségű hulladék, ami így visszagyűjtésre kerül az értéket teremt. Tehát az a hulladékmennyiség jelenleg a szeméttelepre kerül és elvesztítjük, a rendszer bevezetésével pedig, ez a százezer tonnát jócskán meghaladó mennyiség vissza kerülhetne az ipar vérkeringésébe, munkahelyeket teremthet, üzletet, piacot teremthet és ezáltal bevételhez juttathatja az államot és az embereket.

Az italgyártók azonban feleslegesnek tartják a kötelező díjat, hiszen szerintük ez több milliárdos kiadást jelentene az államnak és plusz költséget a vásárlóknak.

Bikfalvi Istvánné Magyar Ásványvízszövetség titkára:
- A mi számításunk szerint a rendszer kiépítése ez olyan 20-25 milliárdba kerül, ezentúl az évi működtetése a rendszernek 10-12 milliárd.

Bikfalvi Istvánné úgy véli, hogy a mostani szelektív gyűjtési rendszer elegendő a lakosság számára, hiszen az Uniós Szabályoknak megfelelő hulladék mennyiséget így is betudják gyűjteni a gyártók.

(Somogy TV, Híradó)

Forrás: http://www.somogytv.hu/cikkek/90725

Kép forrása: http://www.inspiraciok.hu/2012/05/pet-palack-ujratoltve-egy-zold.html

TOP 5