Skip to main content

Amikor utoljára kint jártam Indiában, a teaszakértői utóvizsgáimat fejeztem be, és kerestem valami igazi indiai teakülönlegességet, olyat, ami Európában nem található. Akkor beszélgettem a teamesterrel, hogy milyen nagy problémákkal állnak szemben az időjárás változása miatt.

Mint tudjuk a monszun elsősorban az indiai szubkontinensre jellemző és éghajlatát is ez szabályozza. Júniusban érkezik délnyugat felől, és szeptemberig – októberig tart. Ebben a pár hónapban esik le az évi csapadék mennyiség nagy része, amiből aztán egész évben tudnánk gazdálkodni. A baj csak az, hogy mostanában egyre kevesebb ez a mennyiség.

Az északkelet – indiai részén elterülő teaültetvények egyre kevesebb csapadékot kapnak. (Assam, Darjeeling, Sikkim, stb…) Ebből kifolyólag nem csak a leszüretelhető tea mennyisége, hanem a minősége is csökkent. A hőmérséklet emelkedése és a csapadék csökkenése okozta károk komoly aggodalmaknak adnak hangot a helyi termelők körében. 2005–2006 –os évben lehullott kevés csapadék több ezer tonnányi veszteséget okozott.

Az Európai Unió által előírt és ellenőrzött organikus ültetvények helyzetét jobban nehezíti a tea moszkitó kártevő, mivel a rovarirtó szerek használata tilos. A kártevők jobban tudnak szaporodni a nedves levegő hatására, a csapadék nélküli borús idő valamint a viharok közötti napsütés csökkenése megakadályozza a teacserjék regenerálódását.

Remélem, mire az utam visszavisz India hegyei közé, már nyoma sem lesz ezeknek a nehézségeknek.

Mi arra törekszünk, hogy a teázás hagyománya visszanyerje megérdemelt helyét, és idejét. Éppen ezért nálunk megtalálja az ehhez szükséges kellékeket, és hangulatot. 

Jöjjön el, és tapasztalja meg személyesen! Amennyiben bővebb információt, tudást szeretne kapni a teával kapcsolatosan, akkor iratkozzon fel a tea-tanfolyamunkra! A tea-tanfolyam elvégzése után egy teadiplomával jutalmazzuk! A feliratkozás után egy ajándék kancsó teára a vendégem!

Feliratkozás a tealevélre itt: http://www.potalateapalota.hu

Lájkoljon minket a Facebookon!

Mosolygós Napot! 
Keresztessy Gyula /Teaszakértő/

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/velemeny/fogytan-a-csapadek-a-teaultetvenyeken.html

TOP 5