Skip to main content

A növények segítenek lassítani a klímaváltozást azáltal, hogy a hőmérséklet-emelkedés hatására gázokat bocsátanak ki, ezzel felhők alkotta napernyőt képezve a bolygó felett - derült ki egy új tanulmányból. A napsugárzás-tompító hatás globálisan nagyjából egy százalékkal, míg lokálisan - például az észak-szibériai erdőségek, Kanada és a skandináv országok felett - akár 30 százalékkal képes ellensúlyozni a melegedést - húzták alá a szakemberek a Nature Geoscience című folyóiratban közölt tanulmányukban.

A szakemberek egy része úgy véli, hogy aránylag kis mérete ellenére a tanulmány újabb bizonyítékokkal támasztja alá az erdők védelmének fontosságát, hiszen ezek a területek segítenek lassítani a klímaváltozást az üvegházhatású gázok elnyelése révén és egyszersmind védelmet nyújtanak a vadvilág számára.

A világ tizenegy pontján lévő erdőségek megfigyelésekor a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a növények olyan apró részecskéket bocsátottak ki, amelyek a hőmérséklet emelkedésekor a széllel áramlanak és vetőmagként szolgálnak a felhőket alkotó vízcseppek számára. A létrejövő felhők fehér felszíne pedig visszatükrözi a napsugarakat az űrbe és tompítja a melegedést.

A tanulmány európai, észak-amerikai, orosz és dél-afrikai erdőségekre koncentrált. A felmelegedéstompító hatás valamelyest enyhébb a távol eső, melegebb trópusi erdőkben - közölte a tanulmány vezető szerzője, Pauli Paasonen, a Helsinki Egyetem és az Ausztriában működő Nemzetközi Alkalmazott Rendszerelemző Intézet munkatársa.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2013/04/29/vedekeznek_a_novenyelk_a_klimavaltozas_ellen/

Kép forrása: http://iamwilderness.org/2013/04/28/plants-moderate-climate-warming/

TOP 5